MUSTAFA Kemal Atatürk'ün önderliğinde ulusal bağımsızlık savaşı ardından kurulan Türkiye Cumhuriyeti'nin, 90'ıncı kuruluş yıldönümü New York'ta düzenlenen resepsiyonla kutlandı. New York Başkonsolosu Levent Bilgen ve eşi Ayşe Bilgen'in ev sahipliği yaptığı resepsiyona yoğun katılım oldu.
New York'ta Türkiye Cumhuriyeti'nin 90'ıncı kuruluş yıldönümü nedeniyle ev sahipliğini Başkonsolos Levent Bilgen ile eşi Ayşe Bilgen'in yaptığı bir resepsiyon düzenlendi. New York'un ünlü Waldorf Astoria Oteli'nde düzenlenen resepsiyona Türkiye'nin Birleşmiş Milletler Daimi Temsilcisi Halit Çelik, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) BM Temsilcisi Mehmet Dana, İslam Konferansı Örgütü (İKÖ) Genel Sekreteri Ekmeleddin İhsanoğlu, Brooklyn Belediye Başkanı Marty Markowitz, Queens Belediye Meclisi Üyesi David Weprin, daimi temsilcilik ve başkonsolosluk çalışanları, Türk dernekleri temsilcileri, New York ve çevresinde yaşayan Türkler katıldı.
Türk yemeklerinin ikram edildiği resepsiyon, New York Eyalet Üniversitesi Denizcilik Fakültesi'nde öğrenim gören Türk öğrencilerin, Mustafa Kemal Atatürk ve arkadaşlarının 19 Mayıs 1919'da, Samsun'a çıktıktan sonra yolda okudukları söylenen 'Dağ Başını Duman Almış' marşını söyleyerek salona girmeleri ile başladı. Atatürk, silah arkadaşları ve tüm şehitler için bir dakikalık saygı duruşunu izleyen, İstiklal Marşı ile Amerikan Ulusal Marşı'nın okunmasının ardından bir konuşma yapan Levent Bilgen, Türkiye Cumhuriyeti'nin 90. Kuruluş Yıldönümünü, büyük bir sevinç, coşku ve gururla kutladıklarını söyledi. Cumhuriyetin, Türk ulusunun azim, irade ve kahramanlıklarla kazandığı bağımsızlığının bir simgesi olduğunu belirten Bilgen, "Ulu önder Atatürk, Türk halkına duyduğu sonsuz güven ile cumhuriyetimizi inşa etmiştir. Atamız, bu eseri ile yüce milletimizi tüm dünyaya örnek bir yolculuğa hazırlamıştır" diye konuştu.
Türkiye Cumhuriyeti'nin 90 yıl içinde çok önemli başarılara imza attığına değinen Bilgen, "Demokratik ve laik yapısı, rekabetçi ekonomisi, genç ve dinamik nüfusu, derin kültürü, köklü tarihi ile ülkemiz bölgesinde ve küresel planda barış, istikrar ve refahın geliştirilme çabalarında aranan ülke konumundadır" dedi.
Bilgen'in konuşmasından sonra kürsüye gelen Brooklyn Belediye Başkanı Marty Markowitz, eskiden profesyonel basketbol oyuncusu Levent Bilgen'e, Brooklyn'in Nets Basketbol Takımı'nın 1 numaralı formasını hediye etti. Bildiği birkaç Türkçe sözcükle şovunu sürdürdükten sonra New York ve Brooklyn'de yaşayan Türklere övgüler dizip, kendisinin İstanbul hayranı olduğunu anlatan Markowitz, yakasında taşıdığı Türk Bayrağı rozeti ile İstanbul'a olan sevgisini dile getirdi. New York'ta ilk kez Türkiye Cumhuriyeti resepsiyonuna katılan Queens Belediye Meclisi Üyesi David Weprin de, New York'un Queens semtinin de Türklerin yoğunluklu olarak yaşadığı semtlerden biri olduğunu ve bundan mutluluk duyduklarını belirterek, Türkiye Cumhuriyeti'nin 90. Kuruluş Yıldönümü 'nü kutladığını söyledi. Resepsiyonda kısa bir konuşma yapan BM Daimi Temsilcisi Büyükelçi Halit Çelik de, New York'ta Türkiye Cumhuriyeti'nin 90. Yıldönümünü kutlamaktan duyduğu mutluluğu dile getirdi.