Siyamend KAÇMAZ/MOSKOVA ()

Rusya Filosunu Destekleme Hareketi Lideri Mihail Nenaşev, ABD'nin kendi deniz kuvvetlerini sürekli ziyaret ederek Karadeniz'deki durumun kötüleşmesi sebebiyle Rusya'nın Türkiye ile İstanbul ve Çanakkale Boğazı'nın Montrö Boğazlar Sözleşmesi'ne göre diğer devletlere kapatılmasını görüşmesi gerektiğini bildirdi.

ABD Deniz Kuvvetleri Vella Gulf savaş gemisinin Karadeniz'e girdiğini bildirmişti. ABD'den yapılan açıklamada bunun amacının bölgede güvenliğin ve istikrarın sağlanması olduğu belirtilmişti.

Vella Gulf savaş gemisinin Karadeniz’e girmesi hakkında açıklama yapan Nenaşev, "Amerika’nın siyasi ve askeri stratejileri Ukrayna'nın durumuyla ilgili en kötü seçenekleri de oluşturuyor. Amerikalıların Afrika'da ve diğer bölgelerde gerçekleştirmeye çalıştıkları projeler başarısızlıkla sonuçlandılar ve bu yüzden onlar dünyanın dikkatini ABD ve Rusya'nın çatışmasına çekmek istiyorlar. Tehlikeli olan nokta, Amerika’nın gemilerini bizim çıkar bölgemize yerleştirerek bizi hazırladıkları şey" dedi.

Nenaşev, Rusya'nın Türkiye ile Montrö sözleşmesinin kuralları hakkında görüşmesi gerektiğini ve diğer devletlerin savaş gemilerinin Karadeniz'de 21 günden fazla durmalarının yasaklanması gerektiğini ifade etti. Aynı zamanda bu gemilerin ağırlıklarının 30 bin tonu geçmesinin yasak olduğu belirtildi.

Nenaşev açıklamalarına şu şekilde devam etti:



"Ukrayna'daki krizi gözönünde bulundurursak, Türkiye ile Montrö anlaşmasına uyarak kriz ve uluslararası çatışma sırasında boğazlarını diğer ülkelere kapatması için görüşmemiz gerek."