MÜSTAKİLl Sanayici ve İşadamları Derneği'nin gençlik kolları olan Genç MÜSİAD, Avrupa Genç Girişimciler Kongresi'nin ikincisini Berlin Büyükelçiliği binasında düzenledi.

Büyükelçi Hüseyin Avni Karslıoğlu’nun da katıldığı kongrenin amacının, Avrupa'da yaşayan Türk gençlerini girişimciliğe teşvik etmek, tecrübe kazanmalarına yardımcı olmak ve girişimciliğin önündeki engelleri kaldırarak gençleri cesaretlendirmek olarak açıklandı. 'Türk Kökenli- Genç Girişimcilerin Sosyoekonomik Rolü' adını taşıyan etkinliğe, Almanya'dan ve Avrupa'nın çeşitli yeryerinden çok sayıda genç girişimci adayları katıldı. Kongrede konuşan MÜSİAD'ın kurucu başkanı Erol Yarar, Avrupa'daki Türk gençlerin girişimci ruhlarını geliştirmek ve onları motive etmek için bu etkinliğin düzenlendiğini söyledi. Avrupa'da yaşayan Türkler'in yalnız kaldığını belirten Yarar, “Eğitimlerini tamamlasalar bile girişimciliğe cesaret edemiyorlar. Daha çok çalışan konumundalar. Biz de onların daha çok iş hayatına girmelereni ve kendi müesseselerini kurmalarını istiyoruz. Türkiye'nin herhangibir köyünden kalkıp, dilini bilmediğiniz, kültürüne çok yabancı olduğunuz Almanya'nın gelişmiş şehirlerine gelmek kolay değil. Adaptasyon zorlukları içerisinde kaybolmuş bir 30 yıl var geriye baktığımızda. Ama sonraki 20 senede çok hızlı bir gelişme görüyoruz. İkinci üçüncü jenerasyon dili biliyor. Üçüncü jenerasyondan itibaren de okuyan, başarılı olan talebeler var” dedi.

Almanya'da, Alman parlamentosuna giren Türk kökenli milletvekilleriyle beraber siyasi boyut kazanan yeni bir Türkiye görünümü olduğunu belirten Erol Yarar, 'Almanya Türkiye'siz, Türkiye Almanya'sız olamaz' gibi bir denklem kulurduğunu söyledi. Yarar, bu denklem içerisinde Türkiye tarafını güçlü bir biçimde temsil edebilmek için MÜSİAD olarak etkin çalıştıklarını kaydetti.

Büyükelçi Hüseyin Avni Karsıloğlu'da yaptığı konuşmada, gençlere Alman vatandaşlığına geçmeleri tavsiyesinde bulundu. Karsıloğlu, Almanya'da doğup büyüyen gençlerin, yaşadıkları ülkede siyasal ve sosyal alanda yer edinmeleri halinde başarıya ulaşabileceklerini kaydederek, Almanya'ya yatırım yapmaya çağırdı.

Bir tam gün süren kongre'de “Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne giriş müzakerelerinin Türk kökenli genç girişimcilere sağladığı imkanlar, fırsatlar veya getirdiği riskler nelerdir?”, “Gelişen Türkiye ve Avrupa Birliği ilişkileri doğrultusunda STK’ların genç girişimciliğe katkıları nelerdir?”, “Türk kökenli genç girişimcilerin başarıları, siyaset alanına ve kamuoyuna daha iyi nasıl yansıtılmalı?” konu başlıklarında üç panel düzenlendi. Her bir panelin sonunda panelibtler, genç girişimci adaylarının sorularını yanıtladı.

Sanayi ve iş çevreleri ile yetişen gençler arasında köprü vazifesi görmeyi hedefleyen Genç MÜSİAD'ın düzenlediği Genç Girişimciler Kongresi'nin ilki, AB Bakanı Egemen Bağış’ın katılım ve himayelerinde gerçekleştirilmişti. MT(SSA)