Ahmet İNCEL / MÜNİH () -5 Temmuz 2009 tarihinde, Sincan Uygur Özerk Türk Cumhuriyetinin başkenti Urumçi’de meydana gelen olayların beşinci yılında Çin Münih’te protesto edildi. Dünya Uygur Kongresi düzenlediği protesto gösterisinde kongre 2. başkanı Asgar Can bir konuşma yaptı. Çin’deki Uygur Türklerine yapılan baskıların günden güne artığına dikkati çeken Asgar Can “Sadece 20 Mayıs 20 Haziran tarihleri arasında 30 Uygur keyfi olarak ölüm cezasına ve 500 Uygur da çoğu ömür boyu olmak üzere uzun hapis cezalarına çarptırılmıştır. Son olarak memur ve öğrencilerin oruç tutmaları yasaklanmıştır. Buna sebep olarak iş gücünün düşmesi gösterilmiştir” dedi.

Protesto gösterisini katılan Alman Sosyal Demokrat Parti (SPD) Bavyera Meclisi Milletvekili ve Fraksiyon Başkanı Marcus Rinderspacher Dünya kamuoyunun kulaklarını Urumçi’de olanlara kulak kapamaması gerektiğini söyledi.

Çin resmi açıklamasına göre olaylarda, 197 kişi hayatını kaybetmiş, 1721 kişi yaralanmış, 1434 kişi tutuklanmıştı. Gayri resmi açıklamalarda ölü sayısının binin üzerinde, yaralı sayısının da üç bin civarında olduğu belirtilmişti.

Çin karşıtı sloganlar atan göstericiler, basın özgürlüğü, Uygur dilinin serbest konuşulabilmesi, din özgürlüğü, Uygur kültürünün yok edilmesine ve zorunlu çalışma kamplarına gönderilmesine son verilmesi gibi isteklerini dile getirdiler.

Son bir ayda beş yüzden fazla Uygur'un yargılanıp beş ile 15 yıl arası hapis cezası aldığı ve otuzdan fazlasının da idam edildiği belirtildi.