KUZEY Afrika ve Ortadoğu ülkelerinden Avrupa'ya insan kaçakçılığına ilişkin yayınlanan belgeselde Türkiye'nin bu konuda önemli merkezlerden biri olduğu öne sürüldü.
Alman 2’nci Devlet Kanalı ZDF’de dün gece yayınlanan 'ZDFzeit' isimli programda Avrupa Birliği ülkelerini zor durumda bırakan mülteci sorunu ekrana getirildi. Programda, Türkiye üzerinden de yapılan insan kaçakçılığını da içeren görüntüler yayınlandı. Michael Richter’in hazırlayıp yönettiği, Felix Korfmann’ın görüntülediği 'Riskli Seyahat- Avrupa ve mülteci akını' adlı 45 dakikalık filmde Kuzey Afrika ve Ortadoğu ülkelerinde yaşayan binlerce kişinin her yıl çok sayıda tehlikeyi göz önüne alarak daha iyi koşullarda bir yaşam için Avrupa’ya kaçmak istediği belirtildi. Kaçakların, İtalya’daki Lampedusa Adası başta olmak üzere Türkiye üzerinden Avrupa’ya gitmek için her türlü riski göze alan 350 kadar mülteciden 200’ünün geçen Ekim ayında boğularak yaşamlarını yitirdikleri vurgulandı. İnsan kaçakçıların faaliyet gösterdiği yerler arasında gösterilen Türkiye’de son dönemde Suriye’deki çatışmalardan kaçmak isteyenlerin İstanbul’a geldikleri burada bir süre gizlendikleri daha sonra insan tacirleri tarafından araçlarla Bulgaristan sınırına veya Yunan adalarından birine götürülmek üzere Ege Denizi’ne taşındığı ifade edildi.
Belgeselde İstanbul’da çeşitli evlerde gizlenen kaçakların yaşamları, anlatımlarına ilişkin görüntülerin yanı sıra, insan tacirleri ile gizli çekilen görüntülerle yapılan pazarlık ekrana getirildi. Kaçakların daha sonra minibüslerle gece Bulgaristan sınırına götürüldüğü buradan nehri kaçak geçirildiği ifade edildi. Avrupa’daki uzmanlar, insan kaçakçılarının her Suriyeli, Libyalı veya Türk çift ve 3 küçük çocuklarını Türkiye, İtalya’ya götürmek içi enaz 5 bin 300 euro aldıklarını bildirdi.
Avrupa sınır ajansı Frontex ile Bulgaristan ve Alman polisinin kaçak mülteci akınını önlemek amacıyla önlem almaya çalıştıkları vurgulanan programda Almanya’nın Suriye’den 10 bin mülteci alacağını bildirmesine karşılık, 2 milyonu aşkın Suriyeli’nin komşu ülkelere sığındıkları hatırlatıldı.

(İD) (FOTOĞRAFLI)