MİTROVİÇA'yı iki bölüme ayıran ve serbest dolaşımı engelleyen barikat, kuzeyden gelen iki iş makinesiyle bu sabah kaldırıldı.
Sırp güçleri tarafından 2011 yıllında Mitroviça'da İbre Nehri üzerinde kurulan barikat, bugün saat 05.00 sıralarında kaldırıldı. 3 yıl önce, Sırplar tarafından kurulan barikat kaldırıldı. Barikatın kaldırılması yaklaşık 4 saat sürdü. Barikatın kaldırılmasında hazır bulunan çok sayıda Kosova Polisi ve İtalyan ekibi de çevredekilerin olay yerine yaklaşmasına izin vermedi. Barikatın kaldırılmasıyla Mitoviça'nın iki yakası birleşmiş oldu. Serbest ulaşım da rahatlıkla yapılmaya başladı.
Başbakan Haşim Taçi, savaştan sonra Mitroviça'yı bölen İbre Nehri üzerinde kurulan barikatın kuzeyde yaşayan Sırplar tarafından kaldırılmasını olumlu bir gelişme olarak değerlendirdi. Başbakan Taçi, "Barikatın kaldırılması beklenen ve atılması gereken bir adımdı. Orada yaşayan halk artık barış içinde özgür ve barikat olmadan yaşamak istiyor. 19 Nisan 2013'te Sırbistan ile yapılan anlaşmanın da hayata geçirildiğini gösteren güzel bir örnek teşkil ediyor. Demokrasinin hüküm sürdüğü ülkemizde barikatlara yer yok" dedi.
AB yüksek temsilcisi Catherine Ashton barikatın kaldırılmasını 'tarihi bir olay' olarak nitelendirdi.

FOTOĞRAFLI