MEKSİKA, Endonezya, Güney Kore, Türkiye ve Avustralya Dışişleri Bakanlarını kapsayan MIKTA grubu, Malezya uçağının düşürülmesini şiddetle kınadıklarını duyurdu.
MIKTA Dışişleri Bakanları, Malezya Havayollarına Ait MH17 sefer sayılı uçağın düşürülmesine ilişkin ortak açıklama yaptıb Açıklamada, dışişleri bakanlarının, Malezya Havayollarına ait MH17 sefer sayılı uçağın 17 Temmuz tarihinde Ukrayna'nın Donetsk bölgesinde düşürülerek aralarında birçok çocuğun da bulunduğu 298 masum sivilin hayatını kaybetmesine sebep olunması şiddetle kınandı. Açıklamada şöyle denildi:
"Bu menfur saldırıya kurban gidenlerin ailelerine ve vatandaşlarını kaybeden 12 Devletin hükümetlerine ve halklarına en içten başsağlığı dileklerimizi iletiyoruz. Ayrıca, Dünya Sağlık Örgütü (WHO), BM AIDS'le Mücadele Programı (UNAIDS) ve Uluslararası AIDS Topluluğu (IAS)'na uzman ve araştırmacılarının talihsiz kaybından dolayı en içten taziyelerimizi sunuyoruz. Bu eylemin uluslararası hukukun ciddi ihlali olduğunu düşünüyor ve BM Güvenlik Konseyi'nin uluslararası sivil havacılık kuralları uyarınca, tam, kapsamlı ve bağımsız bir uluslararası soruşturma çağrısında bulunan 21 Temmuz 2014 tarihli 2166 (2014) sayılı Kararına tam destek veriyor ve soruşturmayı yürüten makamlara anında, güvenli, emniyetli ve kısıtlama olmaksızın erişim sağlamak üzere bölgedeki tüm askeri faaliyetlerin durdurulmasını talep ediyoruz. Kararda yeralan, kazanın gerçekleştiği bölge ile etrafının kontrolünü elinde bulunduran silahlı grupların, kaza alanının bütünlüğünü tehlikeye atabilecek eylemlerden kaçınmaları konusunda çağrıyı güçlü bir şekilde destekliyoruz."
Açıklamada, gerçeklerin tespit edilmesi, sorumlularının adalet önüne getirilmesi ve tüm devletlerin tam bir işbirliği içinde olmasının öneminin vurgulandığı belirtiilirken şöyle denildi:
"Olayla ilgili uluslararası soruşturma, Birleşmiş Milletler ve özellikle Uluslararası Sivil Havacılık Örgütü (ICAO) gibi uluslararası kuruluşların tam desteği ile bir an önce gerçekleştirilmelidir. 4. MH17'nin düşürülmesi, uluslararası sivil havacılık güvenliği için ciddi bir tehdit oluşturmuştur. Bu tür trajedilerin tekrar meydana gelmesini önlemek için, sivil uçakların emniyetli seyir güvenliğini sağlamak amacıyla uluslararası işbirliğinin güçlendirilmesi gerektiğinin bilincindeyiz. Tüm ilgili uluslararası tarafları, sözleri ve fiilleriyle, bu tür eylemlere karşı daha güçlü tedbirler almaya çağırıyoruz. 5. Ukrayna'da devam etmekte olan krizin uluslararası hukuka ve Ukrayna'nın toprak bütünlüğünün korunmasına uygun olarak en kısa sürede barışçıl yollarla çözülmesi gerektiğini yineliyoruz. Bu bakımdan, BM'nin ve tüm ilgili uluslararası tarafların bölgede barış ve güvenliği güvence altına alma çabalarını güçlü bir şekilde destekliyoruz."