ALMANYA Başbakanı Angela Merkel’den yabancı plakalı araçlara yol vergisi getirmeyi planlayan Ulaştırma Bakanı Alexander Dobrindt’e (CSU) destek geldi. Yol vergisi konusunda net konuşan Angela Merkel, "açıkça söyleyelim ki, konu koalisyon sözleşmesinde var ve olacak" diye KONUŞTU.
Berlin'de CDU toplantısı sonrasında soruları yanıtlayan Merkel, partisinden gelen itirazlara rağmen Ulaştırma Bakanı Alexander Dobrindt'in açıkladığı yol vergisinin uygulanacağı mesajını verdi. Medyada Maliye Bakanı Wolfgang Schäuble‘nin (CDU) yol vergisine alternatif hazırladığı yönündeki haberleri dolaylı yönden yalanlayan Merkel, Wolfgang Schäuble’nin de Ulaştırma Bakanı Alexander Dobrindt’e yasa konusunda katkı vereceğini söyledi. Bakan Dobrindt ile görüştüğünü belirten Merkel, Almanya'nın altyapı yatırımları için daha fazla özel sermaye seçeneğinin de ele alındığını vurguladı.
Federal Ulaştırma Bakanı Alexander Dobrindt, yol vergisi konusunda tasarı açıklamış ve bunun 1 Ocak 2016 tarihinden itibaren başlayacağını duyurmuştu. Tasarının açıklanması ile birlikte gerek Almanya içi, gerekse Almanya’nın komşuları tarafından tasarıya tepkiler gelmeye devam ediyor. Federal Ulaştırma Bakanı Alexander Dobrindt, Almanya’dan her yıl transit geçiş yapan 170 milyon yabancı araçtan alınacak yol vergisi ile 625 milyon euro gelir elde etmeyi ve bununla yolların tamirini hedefliyor.
Transit geçişler için vinyetlerin bir yıl, iki ay ve on gün süreli olması, ücretinin de on gün için 10, 2 ay için 20, bir yıl içinse 88 euro olması öngörülüyor.