Ahmet YILDIRIM – DORTMUND / - Almanya Başbakanı Angela Merkel, IŞİD’e karşı savaşacak Kürtlere silah gönderilmesi için Federal Parlamento’nun karar vermesini isteyen muhalefete “hayır” dedi.

Almanya’nın Kürtlere hangi silahları göndereceğinin hafta sonuna kadar netlik kazanacağını ve hükümetin Pazar gününe kadar bu kararı almış olacağını belirten Angela Merkel, MDR Televizyonu’na verdiği mülakatta, silah gönderilmesine parlamentonun değil, hükümetin karar vereceğini söyledi.

“PARLAMENTOYA SADECE BİLGİ VERİLECEK”

Kararın Bakanlar Kurulu’nda da alınmayacağını kaydeden Merkel, Savunma, Ekonomi ve Dış İşleri Bakanlıklarının bu konuda karar vereceğini belirtti. Koalisyonu oluşturan CDU-CSU ve SPD liderlerinin pazar gününe kadar konuyu gözden geçireceğini vurgulayan Merkel, pazartesi günü silah ihracatı konusunda özel oturumla toplanacak Federal Parlamento’da konuya ilişkin sadece bilgi verileceğini açıkladı. Yeşiller ve Sol Parti, Almanya’nın Kürtlere silah göndermesi konusunda parlamentonun karar vermesini talep ediyordu. Muhalefetin bu isteğine açıkça “hayır” diyen Angela Merkel, “Kararı hükümet verecek. Parlamentonun oylaması söz konusu değil. Ben, hükümet adına görüşleri belirteceğim. Parlamento böylece bilgi sahibi olur ve tartışır” diyerek günlerdir süren tartışmalara son noktayı koydu.

“ALMANYA’DA İSLAMİ TERÖR TEHLİKESİ VAR”

Merkel, aşırı İslami grupların Almanya’da terör olayları gerçekleştirme ihtimallerinin varlığına da dikkati çekti. Bir çoğu Almanya’dan olmak üzere, Avrupa’dan IŞİD’e 2 bin dolayında militan katıldığını belirten Angela Merkel, “Tehlike soyut değil, zaten kapıda” ifadelerine yer vererek, terör tehlikesinin silah gönderme kararıyla bağının olmadığını dile getirdi. Almanya’nın IŞİD’e karşı savaşta Kürtlere silah desteği vermemesi durumunda kaybedeceğinin altını çizen Merkel, “Bu Federal Hükümetin kanaati. Bu nedenle biz bu hiçte kolay olmayan kararı aldık" diye konuştu.