Merkel: Kapanan Kadının Topluma Uyum Sağlama Şansı Az



Almanya Başbakanı Angela Merkel, son günlerde yasaklanması tartışılan burka konusunda açıklamalarda bulundu. Redaktions-Netzwerks Deutschland'a konuşanMerkel,"Benim görüşüme göre, Almanya'da tamamen kapanan bir kadının topluma uyum sağlama şansı çok az" ifadesini kullandı. Merkel, burkanın belirli durumlarda yasaklanıp yasaklanmayacağı konusunda ise görüş belirtmekten çekindi. Merkel, siyasi ve hukuki bir değerlendirme gerektiren konuda İçişleri Bakanı Thomas de Maiziere'ye tam destek verdiğini söyledi.
HUKUKİ AÇIDAN ZOR

İçişleri Bakanı de Maiziere ise burkanın genel olarak yasaklanmasına hukuki nedenlerden dolayı karşı olduğunu vurgulamıştı. Brandenburg televizyonuna konuşan de Maiziere, "Bizim toplumumuzda insanın yüzünü göstermesi esastır. Ben Anayasa Mahkemesitarafından iptal edilme ihtimali nedeniyle, burkanın genel olarak yasaklanmasına karşıyım" demişti.

EYALET BAKANLARI ÖNERDİ

Alman İçişleri Bakanı, mahkeme ve okul gibi resmi yerlerde burkanın yasaklanabileceği sinyalini de vermişti. Berlin'de bir araya gelen Hristiyan Birlik Partileri CDU/CSU yönetimindeki eyaletlerin içişleri bakanları, yaptıkları toplantılarda, burka yasağı ve çifte vatandaşlığın kaldırılması da dahil, yeni güvenlik önlemleri konusunu değerlendirecek