İSTİKLAL Marşı’nın şairi Mehmet Akif Ersoy ölümünün 77'nci yılında Kosova’da anıldı. Priştine Yunus Emre Türk Kültür Merkezi tarafından Mehmet Akif’in anısına düzenlenen panelde saygıyla anılarak, şairimizin kişiliği ve edebi eserlerinden övgüyle söz edildi.
Priştine Yunus Emre Türk Kültür Merkezi tarafından düzenlenen 'Vefatının 77'nci Yılında Mehmet Akif Ata Diyarında Anılıyor' konulu panelde önce Mehmet Akif şiirleri Türkiyeli konuk şairler İbrahim Eryiğit ve Vahap Akbaş tarafından okundu. Ardından Türkiye’den katılan Yazarlar Birliği Onursal Başkanı Mehmet Doğan ile Türkiye Yazarlar Birliği Başkan Yardımcısı Ahmet Fidan, katılımcılara Türk edebiyatındaki seçkin yeri olan Mehmet Akif’in kişiliği ve eserlerine, bilinen ve bilinmeyen yönleriyle ışık tuttu. Panelde, Akif’in, dönemini en iyi kavrayan ve en iyi ifade eden, Türkçe’yi en güzel ve en yüksek seviyede telaffuz eden büyük bir şahsiyet olduğu bir kez daha belirtildi.
Büyük ilgi ile izlenen panelin konuşmacıları, "Mehmet Akif, Türk edebiyatında şiir kudreti, şiir kabileyeti deha derecesindedir" dedi. Panelin sonunda açıklama yapan Türkiye’nin Priştine Büyükelçisi Songül Ozan, Yunus EmreTürk Kültür Merkezi’nin çok güzel bir faaliyete evsahipliği yaptığını belirtti. Mehmet Akif Ersoy’un Kosovalı olduğunu anımsatarak, şöyle konuştu:
"Burası onun ata yurdu. İstiklal şairimizin 77’nci ölüm yıldönümü sebebiyle burada ve İpek’te güzel bir anma toplantısı düzenleniyor. Mehmet Akif uzmanı olan Türkiye Yazarlar Birliği’nin çok değerli edebiyatçıları burada. Onlardan Mehmet Akif’i dinledik. Çok güzel bir faaliyetti."
Türkiye Yazarlar Birliği Onursal Başkanı Mehmet Doğan da, Mehmet Akif’in Kosova’da da anılmasının gerçekten çok güzel olduğunu belirtti. Mehmet Akif’in 'baba yurdu' Kosova'yı hiçbir zaman unutmadığını kaydeden Doğan, Mehmet Akif’in anılması vesilesiyle burada bulunmaktan büyük memnuniyet duyduklarını ifade etti. Doğan, şöyle konuştu:
"Bundan 100 yıl önce aşağı- yukarı Mehmet Akif Kosova’da olup bitenlerle ilgili iki şiir yazmıştır. Bu şiirlerde Balkan savaşlarının burada büyük katliamlara yol açan sonuçlarını çok etkileyici bir şekilde bize anlatıyor. Şimdi biz yüzyıl sonra hem Mehmet Akifi hatırlıyoruz , hem de burada yeni bir tarih başlangıcına da şahitlik ediyoruz. O yüzden gerçekten mutluluğumuz büyük."
Mehmet Akif Ersoy, babasının doğduğu köy Suşitsa’nın bağlı olduğu Kosova’nın batısındaki İpek şehrinde de Yunus Emre Türk Kültür Merkezi tarafından düzenlenen panelde anıldı. Panele, Mehmet Akif Ersoy’un akrabaları da katıldı.