RUSYA Başbakanı Dmitry Medvedev, Ukrayna’daki olayların Rus gazını Karadeniz’in altından Avrupa’ya sevk edilmesini sağlayacak 'Güney Akım' boru hattı projesinin ne denli öncelikli olduğunu ortaya koyduğunu söyledi.
Sırbistanlı mevkidaşıyla düzenledikleri basın açıklamasında konuşan Başbakan Medvedev, "Güney Akım boru hattı projesinin en önemlisi Sırbistan bölgesindeki boru hattıdır. Bu örnek proje bizim için çok önemlidir. Umarım, bu proje on yıllar boyunca Avrupalı tüketicilere Rus gazını güvenli bir şekilde sevk etmemizi sağlayacaktır" diye konuştu.
'Güney Akım' projesinin her iki ülke için de yararlı bir proje olduğunu ve projenin kesinlikle siyasileştirilmemesi gerektiğini kaydeden Medvedev, "Bizim açımızdan çok yararlı bir projedir ve kesinlikle politize olmamalıdır" dedi.
Bilindiği gibi şu anda Rus gazının büyük bir bölümü Avrupa’ya Ukrayna üzerinden sevk ediliyor. Güney akım boru hattı transit riskleri ortadan kaldırmak için düşünülen alternatif güzergah oldu.
LAVROV: RUSYA, ‘GÜNEY AKIM’ PROJESİNDE TÜM TARAFLARLA DİYALOGA HAZIR
Bu arada Bulgaristan haber ajansı Fokus’a açıklama yapan Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Rusya’nın 'Güney Akım'ın inşaatıyla ilgili taraflarla yapıcı diyaloğa hazır olduğunu bildirdi.
'Güney Akım'ın inşaatından Rusya ve Avrupa tüketicileri olduğu gibi, Bulgaristan’ın da kazanacağına dikkat çeken Lavrov, "Avrupa Komisyonu’nun AB’nin ‘üçüncü enerji’ paketinin inşaatı ve gelecekteki çalışmalarıyla ilgili vizyonlarının olduğunu düşünüyorum. Biz kendi açımızdan projenin gerçekleştirilmesi için Güney Akım katılımcı ülkeler ve Rusya arasında hükümetler arası anlaşmanın yapılması gerektiğini düşünüyoruz. AB mevzuatları daha önce yapılan anlaşmaları engellememek için geriye dönük uygulanmamalıdır. Projenin ilerlemesi için destek vereceğiz. Avrupa’yı, ortak kıtamızın uzağı göremeyen yakın görüşlü ideolojik yaklaşımları olan birilerinin çıkarları için kullanmalarına izin vermeyiz. Moskova bu proje konusunda ilgili olan tüm katılımcı ülkelerle diyalog kurmaya hazır. Rusya ve Avrupa Komisyonu arasındaki diyalogda Bulgaristan’ın da aktif görev alacağından eminiz" diye konuştu.
Daha önce projeyle ilgili açıklama yapan Bulgaristan Dışişleri Bakanlığı, Avrupa Komisyonu’ndan gerekli açıklamaları aldıktan sonra birkaç hafta içerisinde Güney Akım inşaatına devam edeceğini bildirmişti.
Projenin inşaatı, Bulgaristan Başbakanı’nın ABD’li senatörlerle görüştükten sonra Brüksel’le istişareler yapacağı gerekçesiyle askıya alınmıştı. Bunun üzerine Moskova'da gerçekleştirilen 21. Dünya Petrol Kongresi’nin kapanış töreni öncesi Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ile basına kapalı bir görüşme gerçekleştiren Rusya Enerji Bakanı Aleksander Novak, gazetecilerin sorusu üzerine, Bulgaristan’ın Güney Akım projesinden ayrılması durumunda, bu ülke yerine borunun Türkiye’den döşenebileceğini, ancak bu konuda henüz bir görüşüme yapılmadığını söyleyerek sürpriz bir Türkiye çıkışı yapmıştı.
RUSYA, AVRUPA KOMİSYONU’NA GAZ SÖZLEŞMESİNİ YENİLEMEK İÇİN TEKLİFTE BULUNDU
Öte yandan Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Rusya’nın Avrupa Komisyonu’nu gaz sözleşmesini yenilemeye davet ettiğini söyledi.
Rus haber ajansı Ria Novosti’de yer alan habere göre, müzakerelerin Moskova’da başladığını ve olumlu sonuçlarla sonuçlanması konusunda umutlu olduklarını belirten Lavrov, "Biz Avrupa Komisyonu kararını anlayışla karşıladık, Rusya ile Avrupa Komisyonu arasında çalışma grubu kuruldu ve Güney Akım projesi üzerinde çalışmalar başlatıldı. Ancak maalesef Brüksel girişimleriyle bu çalışma durduruldu. Bu dondurulma işleminin sonlandırılacağından umutluyuz. Üstelik biz Avrupa Komisyonu’na gaz sözleşmesini yenilemek için teklifte bulunuyoruz" diye konuştu.
KIRIM GAZ ÜRETİMİNİ İKİ KATINA ÇIKARACAK
Kırım’ın ekonomik konularından sorumlu olan Rustam Temirgaliev, Ria Novosti’ye yaptığı açıklamada Kırım’da doğal gaz üretimini iki katına çıkarabileceklerini söyledi.
Konuyla ilgili açıklama yapan Temirgaliev, "Bizim ‘Çernomorneftegaz’ doğal gaz üretimi yapan şirketimiz var, teknolojik olanaklar ve araştırılan rezerv bakımında gaz üretimini 2-2.5 katına çıkarabiliriz. Geçen yıl ‘Çernomorneftegaz’şirketi 1.6 milyar metreküp doğal gaz üretimi yaptı. Glebovsky yer altı depoda yedekte 800 milyon metreküp doğal gazımız bulunuyor. Kırım ise yılda 1.2 milyar metreküp doğal gaz tüketiyor. Sivastopol ve Simferopol’de belirlenecek alanlara yapılacak olan iki buharlı enerji santralleri sayesinde yılda 1.6 milyar metreküp doğal gaz üretilecek. Şirket bu hacmi üretebilecek kapasitededir. 2017’de bu enerji santrallerin ilk etabı çalışmaya başlayacak. Ayrıca, Kırım’ı destekleyen güçlü bir enerji santrali de Anapa’da inşa edilecek" diye konuştu.
Enerji istasyonlarının toplam üretim kapasitesinin 2 bin megawatt olacağı bildirildi.