SANAT eleştirmenleri ve sanatseverler tarafından ‘Performans sanatının Madonnası’ diye tanımlanan Nezahat Ekici, ilk solo sergisinde 3 günde 1 milyon öpücük kondurdu.
Berlin kökenli Türk performans sanatçısı, Londra’nın ünlü caddelerinden Oxford Street’in hemen yanıbaşında yer alan tek Türk sanat galerisi Pi Artworks Londra’da, 3 gün boyunca tüm nesne ve aksesuarları öpücüklerle doldurdu. Bu perfonmans için galerinin bir bölümü, içerisinde anne ve babasının resimlerinin yanı sıra kardeşlerininde fotoğraflarının yer aldığı ev ortamına dönüştürüldü. Ekici’nin solo sergisinde, bütün alanı dudak izleriyle kaplama gayreti bir işkenceye dönerek bir acıyı da hatırlatan güçlü bir süreci resmediyor. Oda içerisinde kırmızıya dönen duvarlar, yatak ve yastık, ayna ve diğer mobilyalar, hatta kıyafetleri aslında çok şey anlatıyor.
Shaheen Merali’nin küratörlüğündeki performansın ziyaretçileri arasında İngiliz sanatseverlerin yanı sıra yaşamını Londra’da sürdüren uluslararası karikatürist Ufuk Uyanık ve Kıbrıslı Türk sanatçı Sümer Erek’de yer aldı.
NEZAHAT EKİCİ KİMDİR?
Nezahat Ekici, 1970 yılında Kırşehir’in Kırkyaren Köyü’nde doğdu. 3 yaşındayken ailesi ile birlikte Almanya’ya göç etti. Münih’te Resim ve Heykel eğitimi aldı. Marina Abramoviç’le birlikte Performans Sanatı alanında yüksek lisans yaptı. 40 yıldır Almanya’da yaşayan Ekici, 13 yıldır işlerini ve 150 farklı performansını, 4 kıtada 100’den fazla kentte ve 30’dan fazla ülkede çeşitli müzeler, galeriler ve bienallerde sundu. Hareket, mekân, malzeme, beden, eylem ve etkileşim konularıyla ilgilenen sanatçı, yaşamını Berlin ve Stuttgart’ta sürdürüyor.