İNGİLTERE'de Londra Yunus Emre Kültür Merkezi (YEKM) Müdürü Mevlüt Ceylan'ın, Bükreş YEKM'ye tayini çıkması üzerine İngiltere'deki akademisyen, sanat ve kültür çevresi 'Müdür Bey'i sürmeyiniz' adını verdikleri kampanya başlattı. Bu bağlamda yazılan İngilizce bir bir mektup, Cumhurbaşkanlığı'na bağlı Yunus Emre Kültür Vakfı ve diğer yetkililere gönderildi.
İngiltere'de 35 yıldan bu yana etkinliklerde bulunan Londra YEKM'nin Müdürü Mevlüt Ceylan, tayinin kendisi için sürpriz olduğunu söyledi. Ceylan, 2010'dan bu yana Londra YEKM'de yöneticilik yaptığını anlatırken, şöyle dedi:
"Bu süreç içinde ödeneklerin el verdiği ölçüde faaliyetlerde bulunmaya çalıştım. Londra YEKM'nin çekim alanı oluşturması için özel çevremi de seferber ettim. Çalışmalarımı 'görev' olarak addediyor kesinlikle 'takdir' beklemiyorum. Ama 'tekdir' de beklemiyorum doğrusu. Ankara'nın Londra'yı anlaması ve nabzını tutmasının kolay olmadığı aşikar. Bir yanlış anlaşılma olduğu düşünüyor, durumun düzeltileceğini umuyorum."
"BEN BİR KÜLTÜR ADAMIYIM"
Rahatsızlığı nedeniyle 1 Şubat'ta Bükreş YEKM'de göreve başlayamadığını belirten Ceylan, dil ve kültürünü bilmediği bir ülkede verimli olmasının zor olduğunu vurgulayarak, "20'li yaşlarımdan bu yana İngiltere'de yaşıyorum. İngiltere'de üniversite bitirip kariyer yaptım. İngiltere kültür çevresinin yanı sıra çok farklı mozaikten oluşan Türk toplumunu da iyi tanıdığımı sanıyorum. Londra YEKM'nin kısa sürede tanınması ve faaliyetlerinin yaygınlaşmasının bir nedeni de 'köklerimin Londra'da salınması' denilebilir. Bu nedenle daha çok yararım olacağını düşünerek Londra YEKM'de çalışmalarımı sürdürmek istiyorum" dedi.
Ceylan, bu tayininin Türkiye'deki bazı makamlarda yapılan tasfiye ile bir ilişkisi olup- olmadığına dair soru üzerine, "Sanmıyorum. Ben bir kültür adamıyım. Cemaat ile herhangi bir ilişkim yoktu. Ayrıca Londra YEKM'de toplumun her kesimine eşit yaklaştım. Londra YEKM'nin bir siyasi grubun ya da cemaatin tekkesi olması durumunda bütün faaliyetlerin darbe yiyeceği ve Londra YEKM'nin izole edileceği bilincindeydim. Profesyonel işimin dışına çıkmadım. YEKM'nin ilkelerine sadık kaldım. Ayrıca benim zoraki tayinime karşı düzenlenen kampanyada cemaat dışındaki herkesin yer alması da benim 'cemaat' ile bir ilgimin olmadığını gösteriyor" diyerek yanıtladı.
 KAMPANYAYA TEŞEKKÜR ETTİ
Mevlüt Ceylan, İngiltere'deki entelektüel çevrenin zoraki tayinine çok üzüldüğünü belirterek, İngiltere'de her birinin adı saygıyla anılan entelektüel çevrenin benim görevde kalmam için kampanya başlatması beni çok duygulandırdı. Bu kampanyayı benim çalışmalarıma bir referans ve onay olarak görüyorum. Ankara'nın da böyle algılayacağını umuyorum dedi. Kampanyanın Londra'daki akademik çevreler tarafından başlatıldığını vurgulayan Ceylan, "Kampanyayı başlatan, imzalayan ya da beni telefonda arayarak desteğini belirten herkese, ayrıca kampanya öncesinde gelen destek e-postalarına da ayrı ayrı teşekkür ediyorum" dedi.
Prof.Dr. Fiona Sampson (Director, Roehampton Poetry Centre), Prof. Michael Rosen (Goldsmiths Üniversitesi) Dr. Yorgos Dedes- Bengisu Rona (SOAS), Mehmet Ali Dikerdem (North Middlesex Üniversitesi), Moris Farhi (yazar ve PEN üyesi) ve Müzikolog- Araştırmacı Dr. Emre Aracı'nın da aralarında bulunduğu pek çok entellektüel, tayin işinin düzeltilmesi için ayrı ayrı mektup kaleme aldı. Mevlüt Ceylan'ın, Bükreş'e tayin edilmesi Londra'da yayın yapan Türkçe medyada da eleştirel haber oldu.