İNGİLTERE'nin başkenti Londra'daki ünlü Trafalgar Meydanı binlerce kişinin katıldığı 'Türk Günü'ne (Turkish Day in London) ev sahipliği yaptı.
Geçen 17 Mayıs'ta yapılması planlanan ancak, Soma'daki maden faciası nedeniyle ertelenen 'Türk Günü'ne yaklaşık 30 bin kişi katıldı. Festivale Türkler'in dışında yabancı turistler ve farklı uluslardan çok sayıda kişi büyük ilgi gösterdi. Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın sponsorluğunda ve Londra Belediyesi'nin desteğiyle bu yıl ilk kez gerçekleşen Türk Günü'ne Türkiye'den gelen Mehter Takımı damgasını vurdu. Trafalgar Meydanı'na kurulan sahnede gösteri yapan Mehter Takımı marşları ile izleyenleri coşturdu.
Folklor ekibinin Türkiye'nin farklı yörelerinden derledikleri halk dansları gösterilerinin de büyük beğeniyle izlendiği festivalde, Londra'daki ünlü müzik grupları She'koyoh ve Sudden Exit sahneye çıktı. Türk Günü'nün açılışı İngiltere Adalet Bakanı Simon Huges, Türkiye'nin Londra Büyükelçisi Ünal Çeviköz, Eski İstanbul İngiliz Başkonsolosu Jessica Hand, Harrow Belediye Başkanı Nana Asante, Redbridge Belediye Başkan Yardımcısı Tania Solomon ve festival organizatörleri Sky Management ile Regalis Group yöneticilerinin katıldığı törenle gerçekleşti.
Festivalde ayrıca Manisa'nın Soma ilçesinde meydana gelen maden faciasında hayatını kaybeden 301 işçi için bir dakikalık saygı duruşunda bulunuldu. Türk Günü'nün kapanışında Türkiye'yi geçen yıllarda Eurovision'da temsil eden Can Bonomo sahneye çıktı. Bonomo, meydandaki binlerce kişiyi hareketli şarkıları ile coşturdu.
Akşam saatlere kadar süren festivalde açılan standlarda Türk mutfağının geleneksel lezzetleri, tatlıları da satışa sunuldu.

GY,FZ(AÖ/İD) (FOTOĞRAFLI)