İNGİLTERE'nin başkenti Londra'da bulunan Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, "Ülkelerin uluslararası alandaki gücü, siyasi ve askeri ağırlıklarından öte ekonomik ve kültürel özgül ağırlıklarıyla ve performanslarıyla ölçülür hale gelmiştir" dedi.
Bakan Çelik, Londra'da bu yıl dördüncüsü yapılan 'En Başarılı Türkler' ödül törenine katıldı. Hilton Park Lane Oteli'ndeki törende Bakan Çelik'in yanı sıra, Makedonya Başbakan Yardımcısı ve Maliye Bakanı Zaron Stavreski, İngiltere Liberal Demokrat Parti'nin Genel Başkan Yardımcısı Simon Hughes, İngiliz milletvekilleri ve Lordlar, Çalık Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Çalık'ın da aralarında bulunduğu çok sayıda davetli yer aldı. Ödül töreninde 'En Çok Destek Veren İngiliz' ödülünü Liberal Demokrat Parti Genel Başkan Yardımcısı Hughes'a takdim etmeden önce konuşan Kültür ve Turizm Bakanı Çelik, "Kuşkusuz siz Türkiye'yi çok özlüyorsunuz ama bilmeniz gereker şey şu, Türkiye de sizi çok özlüyor" dedi.
Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik İzmir'in EXPO 2020 adaylığını desteklemek amacıyla Uluslararası Sergiler Bürosu delegelerinin katılımıyla geçen Ağustos ayında düzenlediği akşam yemeği gibi faaliyetlerin gurur verici olduğunu söyledi. Ülkelerin uluslararası alandaki gücünün, siyasi ve askeri ağırlıklarından öte ekonomik ve kültürel özgül ağırlıklarıyla ölçülür hale geldiğini ifade eden Bakan Çelik, şöyle konuştu:
"Ekonomi ve kültürü zayıf ülkeler, mevcut konjonktürde dış politikalarını da istedikleri ölçüde sağlam bir zeminde yürütememektedir. Toplumların kaçınılmaz bir şekilde daha açık ve serbest hale geldiği günümüzde sınırlar anlamını yitirmektedir. Bu nedenle gerek kültürel çalışmaların, gerekse İngiltere'deki bu tip faaliyetlerin hem kültürümüzü tanıtmak, hem de ülkemizin etkisini artırmak bakımından son derece önemli olduğunun altını çizmek isterim."
 İngiltere'nin yıllardır bilim, kültür ve sanat dünyasının önemli isimlerinin yetiştiği ülkelerden biri konumunda olduğunu belirten Bakan Çelik, birçok sanatçının da yaşamını İngiltere'de sürdürmeyi ve sanatlarını bu ülkede icra etmeyi tercih ettiklerini kaydetti. "Bu sanatçılarımızın, bilim adamlarımızın ve kültür dünyamızın isimlerinin rol model olarak gençlere örnek olması bizim için çok önemlidir" diyen Bakan Çelik, şunları ifade etti:
"Hepinizin Türkiye ile İngiltere'nin güçlenmesinde önemli rolleri var. Bugüne kadar yaptığınız katkılar ve bundan sonra yapacağınız katkıların kıymeti hiçbir şekilde ölçülemez. İngiltere'deki başarılarınız, Türkiye Cumhuriyeti için ve hepimiz için gurur vesilesidir. Bu yolda daha azimli, daha şevkli ve daha inançlı bir şekilde birlik ve beraberlik içinde yürümemiz temennisiyle hepinizi sevgi ve saygıyla selamlıyorum."
SİMON HUGHES'E 'EN ÇOK DESTEK VEREN' ÖDÜLÜ
İngiltere'deki koalisyon hükümetinin küçük ortağı, Liberal Demokrat Parti'nin Genel Başkan Yardımcısı Simon Hughes'A 'En Çok Destek Veren' ödülünü Bakan Çelik verdi. Ödülü aldıktan sonra bir konuşma yapan Hughes, "Selamun Aleyküm" diyerek başladığı konuşmasında Türkçe olarak, "Merhaba. Bu güzel gecede beraber olmak çok güzel" diye konuştu.
Öğrenci olduğu 1970'li yıllarda Türkiye ile İngiltere arasında yaptığı seyahate değinen Hughes, iki ülke arasındaki iyi siyasi ve ticari ilişkilerden duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Marmaray'ın açılışından dolayı tebriklerini ileten Simon Hughes, "Eğer oy verebilseydim, İstanbul'un olimpiyat şehri olması yönünde oy kullanırdım" dedi. Hughes, İngiliz hükümetinin Türkiye'nin Avrupa Birliği üyeliğine verdiği desteği vurgulayarak, "Gelecek yıl Kıbrıs'ta birliği sağlamamız için bir fırsat olabilir. Türk ve İngiliz hükümetleri bu konuda kararlı. Gelecek yıl bu ödül töreni için yeniden bir araya geldiğimizde sadece müreffeh bir Türkiye değil, aynı zamanda müreffeh ve birleşmiş bir Kıbrıs olmasını umuyorum" ifadelerini kullandı. Ödül törenindeki kategoriler ve kazananlar şöyle:
* Türkiye'deki En İyi İngiliz Yatırımcı: BP * İngiltere'deki En İyi Türk Yatırımcı: Özdilek * En Başarılı Girişimci: Gökhan Bozkurt * En Başarılı İş Kadını: Nesley Nazari * En Başarılı İşadamı: Levent Acı * En Başarılı Şirket: Doğtaş * En Başarılı Profesyonel Yönetici: Olgun Hesapçı * Jüri Özel Ödülü: Mehmet Sağlam * En Çok Destek Veren İngiliz: Simon Hughes
Ödüllerin sahipleri, internet üzerinden yapılan oylama ve 5 kişilik jürinin değerlendirmesi sonucu belirlendi.