TÜRKİYE’nin Londra Başkonsolosluğu resmi konutunda düzenlenen yemekte Prof. Dr. İlber Ortaylı, İngiltere’deki Osmanlı ailesinin bazı fertleriyle bir araya geldi.
Başkonsolos Emirhan Yorulmazlar ve eşi Ayşegül Yorulmazlar’ın ev sahipliği yaptığı geceye, tarih dalında Prof. Dr. İlber Ortaylı, 14’üncü şehzade Ömer Abdülmecid Osmanoğlu, Mahmud Namık Osmanoğlu (Şehzade Ömer Abdülmecid Osmanoğlu’nun oğlu), Kanada’da yaşayan İngiliz asıllı bir ailenin kızı olan eşi Geneieve Robson Osmanoğlu, Osmanlı Hanedanı’nın hayattaki 17 sultanından biri olan Ayşe Gülnev Osmanoğlu, Şehzade Orhan Murad Osmanoğlu, Mediha Sultan’ın torunu Leila Samy Beggin, eşi Andrew Beggin, TFUK adına Nazif Akpınar ve Muavin Konsolos Fatih Tedik katıldı.
TARİH DOLU SOHBET
Yemek öncesi yapılan tarih dolu sohbette Başkonsolos Yorulmazlar konuklara hitaben, "Dışişleri Bakanımızın da dediği gibi, burası sizin eviniz. Başkonsolosluğumuzun kapısı her zaman sizlere açık" dedi. Yorulmazlar sözlerini şöyle sürdürdü; "Başkonsolosluğumuz da, Osmanlı Ailesi’ni, değerli üyelerini ve muhterem hocamızı ağırlamaktan büyük bir memnuniyet duyuyoruz. Türkiye’nin her anlamda normalleştiği bu dönemde tarihimizin her parçasına sahip çıkmak bizim için gerçekten önemli bir adım oldu. Tarihimizin her parçasına sahip çıkarak, anlayarak daha güçlü olacağımıza inanıyorum. Ben, tüm Osmanlı Ailesi’ne ve İlber hocamıza ‘hoşgeldiniz’ diyor, kendilerini bu daveti kabul ettikleri nezaketi için teşekkür ediyorum."
Konferans için geldiği Londra’da, Osmanlı Ailesi, fertleri ile birara gelmekten çok mutlu olduğunu ifade eden Prof. Ortaylı, şöyle konuştu;
"Burada Londra’da, Başkonsolosumuz Emirhan Bey’in konuğu olarak, Osmanlı Ailesinin üyeleri, fertleri ile birarada bir akşam yemeğinde toplandık. Tarih konuşuyoruz, hatıralar canlanıyor. Çok memnunum. Çok büyük şans olarak görüyorum, konferan için geldiğim halde."
Hanedan üyeleri, Türk hükümetinin ve Türk vatandaşlarının kendilerine gösterdiği ilgiden duyduğu memnuniyeti de ifade etti.
KİM NE DEDİ?
Mahmud Namık Osmanoğlu: Başkonsolosumuza bizi davet ettikleri için teşekkür ederim. Türklerle tekrar tekrar bir çok sebeple biraraya gelmeyi umut ediyorum.
Ömer Abdülmecid Osmanoğlu: Oğlumun söylediklerini tekrar edeceğim. İlber Bey ile biraraya gelmekten çok memnunum. Kuzenim Osman Selahaddin, bana İlber Bey’den bahsetmişti. Emirhan Bey’e de teşekkür ederim.
Ayşe Gülnev Osmanoğlu: Başkonsolos Emirhan- Ayşegül Yorulmaz çiftine teşekkür ederim. Artık, Başkonsolosluk’un bize kapılar açık. Bu güzel bir olay. Türkler’in, Londra’daki diğer etkinliklerine de katılmayı arzu ediyorum.
Oxford’da yaşayan Leila Samy Beggin, Türk pasaportunu yenilemenin sevincini ifade etti.
Leila Samy Beggin: Kuzenlerimin söylediklerini tekrar ediyorum. Aynı zamanda bugün Türk pasaportumu yeniledim. çok mutluyum. Tekrar Türkiye’ye gitmeye hazırım. Türkiye çok güzel bir ülke.
Orhan Murad Osmanoğlu: Davet için teşekkür ederim. Kendimizi daha kabul gören hissediyoruz. Özellikle son 5 yılda konsolosluğun kapıları bize açık. İstanbula gitmeyi iple çekiyorum. Belki de 29 Mayıs kutlamaları için giderim. Teşekkür ederim.”
Osmanlı İmparatorluğu’nun yıkılmasının ardından sürgüne gönderilen hanedan ailesinden geriye kalanlar, ilk kez geçtiğimiz yıl Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun ev sahipliğinde Londra Büyükelçiliği’nde bir araya gelmişti.
Prof. Ortaylı, bu gece (Çarşamba) Turkish Forum UK’in (TFUK) düzenlediği 1. Dünya Savaşı’nın 100. yıldönümünde “İmparatorluğun son günlerinden Cumhuriyetin Kuruluş öyküsüne” adlı konferansa konuşmacı olarak katılacak.

(AÖ/İD) (FOTOĞRAFLI)