Siyamend KAÇMAZ/ MOSKOVA,(Rusya),() - RUSYA Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, "AB'nin hem ABD ile hem de Rusya ile iyi ilişkiler kurmasını isteriz. Fakat en önemlisi AB'nin kendi kararlarını kendi almasıdır" dedi.
RUSYA, GÜRCİSTAN, MOLDOVA VE UKRAYNA İLE GÖRÜŞMELERE HAZIR
Vesti ve Subbotu televizyon programına katılan Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, çeşitli konularda açıklamalarda bulundu. AB'ye entegrasyon anlaşması imzalayan Gürcistan, Moldova ve Ukrayna ile masaya oturmaya hazır olduklarını belirten Lavrov, "Biz bir yıldır bu görüşmelere hazır haldeyiz. Özellikle BDT serbest ticaret bölgesine üye olan Ukrayna ve Moldova ile görüşmek istiyoruz. Bizim amacımız partnerlerimizin bu sözleşme sayesinde neler kazandığına bakıp onlara karşı kısıtlama getirmek değil, biz Rusya'nın ve BDT serbest ticaret bölgesine üye olan ülkelerin ticaret koşullarının nasıl ve ne kadar etkilediğini tespit etmek. Tabi ki bizi en başta Rusya ve Gümrük Birliği'ne üye olan Belarus ve Kazakistan'ın çıkarları ilgilendiriyor" dedi.
UKRAYNA KRİZİ
Ukrayna'daki olayların yanlış yansıtıldığını savunan Lavrov, bu durumun ülke halkına zarar verdiğini kaydederek şunları söyledi: "Olayları çevirip sanki Ukrayna'da her şey çok sakin, Rusya'nın ise sürekli durumu karıştırdığını göstermek çok yanlış. Bu haksızlık ve Ukrayna halkı için zarar verici."
AGİT YETKİLİLERİNİN SERBEST BIRAKILMASINDA RUSYA'NIN ROLÜ
Dışişleri Bakanı, Ukrayna'nın güneydoğusunda ele geçirilen AGİT yetkililerinin serbest bırakılmasının Donetsk ve Luhansk'ta yaşayan vatandaşların Moskova'ya kulak verdiklerinin kanıtı olduğunu belirterek, "Bu Ortodoks Kilisesi Patriği Kiril ve Rus yöneticilerin çağrıları üzerine yapıldı. Bizi dinliyorlar. Tabi ki, bu bizim talimatlarımızın hemen yerine getirildiğini göstermez. Orada yaşayan insanların kendi görüşleri var. Orası o insanların kendi toprakları ve onlar o toprakların sahibi olmak istiyorlar, Ukrayna hükümeti ile anlaşmak istiyorlar" diye konuştu.