KOSOVA Yerel Yönetim Bakanı Slobodan Petroviç, Kuzey Mitroviça’nın Belediye Başkanlığı için yeniden seçimlere gideceğini açıkladı. Petroviç konuyu hükümete teklif edeceğini söyledi.
Kuzey Mitroviça’da Belediye başkanlığı seçimlerini kazanan Krstimir Pantiç’in beyannamesini dün imzalamayı reddetmesiyle tüm sürecin geriye dönmesi olasılığı da belirmiş oldu. Kuzeydeki 4 belediyenin kuruluş toplantısında imza atılacak belgelerde Kosova Cumhuriyeti işaretlerinin yer alıp almayacağı uzun süre tartışma konusu olmuştu. Avrupa Birliği’nin baskıları sonucunda yapılan kuruluş toplantısında, belgelerde ülke sembollerinin yer alıp almadığı soru işareti altındayken, Kuzey Mitroviça Belediye Başkanı Kırstmir Pantiç yemin beyannamesini imzalamadı. Pantiç, belgelerde ülke sembollerinin yer aldığı gerekçesiyle imza atmadığını kaydetti. Pantiç, Kosova Devletini tanımadığı için yemin beyannamesini imzalamadığını vurgularken, "İmza attığım takdirde Kosova’nın Bağımsızlığını kabul ettiğim anlamına gelebilirdi" dedi.
Pantiç’in yemin etmemesi, kuzeyde yeni bir başkan için seçimlerin düzenlenmesi yolunu açabileceği ifade edildi. Kırstimir Pantiç, Sırbistan’ın Kosova Ofisi Şefi görevinden de istfa etti.
"KUZEYDE SEÇİMLER 15 GÜN İÇİNDE TEKRALANABİLİR"
Seçimlerde ikinci sırada yer alan SDP Vatandaş Listesi Başkanı Oliver İvanoviç, Kuzey Mitroviça Belediye Başkanlığı için yeni seçimlerin 15 gün içerisinde yapılabileceğini söyledi. İvanoviç, bunun için Kosova Hükümetinin kararının beklenmesi gerektiğini de bildirdi. İvanoviç, Krstimir Pantiç’in belediye başkanlığı görevini üstlenmemekle aldığı kararının bu kentte durumu istikrarsızlığa sürüklemeyeceğini belirtti. İvanoviç, aynı zamanda iki gün içerisinde başkanlık için tekrar adaylığını gösterip göstermeyeceği konusunda karar alacağını açıkladı.
Pantiç, yemin beyannamesinde Kosova Cumhuriyeti Logosu ve Üst yazının yapışkan bir kağıtla örtülmesine rağmen beyannameyi imzalamayı ve bu göreve resmen geçmeyi de kendisi reddetmiş oldu. Pantiç’in görevi üstlenmeyi reddetmesi ile Yerel Yönetim Bakanı Slobodan Petroviç, Hükümet’e, Kuzey Mitroviça’da başkanlık seçimlerinin yeniden yapılması teklifinde bulunacak. Bakan Petroviç, Kuzey Mitroviça dışında, kuzeyindeki 4 Sırp belediye kuruluş meclis toplantılarının yemin törenleri, Kosova yasalarına uygun yapılıp yapılmadığına dair tutanakları aradığını açıkladı.