Kuzey Kore'nin En Büyük Nükleer Denemesi Depreme Sebep Oldu
Kuzey Kore'nin En Büyük Nükleer Denemesi Depreme Sebep Oldu
Kuzey Kore'de sabah erken saatlerde 5.3 büyüklüğünde bir yapay deprem meydana geldiği bildirilmişti. Kuzey Kore, ülkede geniş çaplı sismik olayın meydana gelmesinden kısa bir süre sonra beşinci nükleer denemenin başarılı bir şekilde gerçekleştirildiğini duyurdu.

"YENİ GELİŞTİRİLMİŞ NÜKLEER SAVAŞ BAŞLIĞI"

Kuzey Kore, denemenin "yeni geliştirilmiş nükleer savaş başlığı" olduğunu ve ülkenin nükleer füzelerin nükleer başlık taşıyacak kapasiteye ulaştığını kaydetti. Nükleer denemenin ardından, denemenin yapıldığı bölge yakınlarında sabahın erken saatlerinde bölgede 5.3 şiddetinde deprem meydana geldiği ifade edildi.

Nükleer denemenin 10 kilotonluk enerjiyi ortaya çıkardığını ifade eden Güney Koreli yetkililer ise, denemenin Kuzey Kore'nin Ocak ayında gerçekleştirdiği denemenin iki katı olduğunu ifade etti.


BUGÜNE KADAR GERÇEKLEŞTİRİLEN DENEMELERİN EN BÜYÜĞÜ

Güney Kore, son denemenin Kuzey Kore'nin bugüne kadar gerçekleştirdiği en büyük deneme olduğunu kaydederek, ülkenin nükleer ilerlemesinden endişe duyduğunu belirtti.

Güney Kore Devlet Başkanı Park Geun-hye, denemenin Kuzey Kore Lideri Kim Jong-un'un "umursamazlığını" gözler önüne serdiğini ve kendini yok etmeye yönelik bir eylem olduğunu ifade ederek, ABD'yi ciddi sonuçlar konusunda uyardı.

"ULUSLARARASI TOPLUMA BÜYÜK BİR MEYDAN OKUMA"

Yurt dışında bulunan ve gelişmelerin ardından ziyaretini yarıda keserek ülkesine dönme kararı alan Geun-hye, denemenin uluslararası topluma "büyük bir meydan okuma" olduğunu ifade etti.


ÇİN VE JAPONYA'DAN SERT TEPKİ

Çin Dışişleri Bakanı ise nükleer denemeye karşı olduklarını belirterek, Kuzey Kore'yi durumu kötüleştirecek faaliyetlerden uzak durulması uyarısında bulundu. Japonya Başbakanı Shinzo Abe ise ülkesinin bu tür denemelere göz yummayacağını belirterek, protesto edilmesi gerektiğini dile getirerek, "Kuzey Kore'nin nükleer gelişmeleri Japonya'nın güvenliği için büyük tehdit oluşturuyor." dedi.

OBAMA'DAN 'KUZEY KORE' GÜVENCESİ: KARŞILIKSIZ KALMAYACAK

ABD Başkanı Barack Obama, Kuzey Kore'nin nükleer silah denemesiyle ilgili Güney Kore ve Japonya'ya bir kez daha güvence verdi ve Pyongyang'ın eylemlerinin karşılıksız kalmayacağını vurguladı.

Beyaz Saray'dan yapılan yazılı açıklamada, ABD Başkanı Obama'nın, Güneydoğu Asya gezisinden dönerken uçakta, Kuzey Kore'deki bir nükleer tesisin yakınında gerçekleşen depremle ilgili Ulusal Güvenlik Danışmanı Susan Rice'tan bilgi aldığı bildirildi.

Bilgilendirmenin ardından Obama'nın Güney Kore Cumhurbaşkanı Park Geun-hye ve Japonya Başbakanı Şinzo Abe ile telefonda ayrı ayrı görüştüğü belirtildi.

Açıklamada, "Başkan, ABD'nin, Asya'da ve dünya genelindeki müttefiklerimizin güvenliğine olan sarsılmaz bağlılığını bir kez daha teyit etti." ifadesine yer verildi.

Ayrıca Obama, Kuzey Kore'nin "provokatif eylemlerine" karşı ciddi adımların atılması için ABD'nin müttefik ve ortaklarlarıyla iş birliği halinde çalışmaya devam edeceğini vurguladı.