İNGİLTERE'de bir göl kenarında Kraliyete ait bir kuğuyu kesip yediği için para cezasına çarptırılan Türk vatandaşı Hasan Fidan, bunu ilk kez yapmadığını aynı göle gidip daha önce de birçok kaz ve ördek avladığını söyledi.
İngiliz ve Türk basınındaki haberlere tepki gösteren aslen Denizlili Hasan Fidan, kuğuyu aç kaldığı için öldürdüğü yolundaki haberleri yalanladı. Fidan, "Aç kaldığım için değil avlanmak için yaptım. Daha önce kaz ve ördek yakalamıştım. Bir de kuğu avlayayım dedim. Aç kalsam hırsızlık yaparım. Neden kuğu keseyim?" diye konuştu.
İngiltere gündemine oturan 46 yaşındaki Hasan Fidan yaşadığı Kent bölgesindeki Tonbridge kasabasında Doğan Haber Ajansı'na konuştu. Londra yakınlarındaki Kent şehrine bağlı Tonbridge kasabasında oturan Fidan, uzun zamandan bu yana işsiz olduğunu ve ara sıra evinin yakınındaki göle giderek avlandığını ve yürüyüşler yaptığını söyledi.
"AYNI GÖLDE HEP AVLANIYORUM"
Görüntülenmek isteyemen Hasan Fidan, 'nın sorularını yanıtlarken şunları söyledi:
"Ben aynı gölde hep avlanıyorum. Bu ilk kez, ya da saklı gizli yaptığım bir şey değil. Daha önce de birçok kere kaz ve ördek avlamıştım. Beni avlarken görenler de var. Yaşadığım yerde de bunu herkes biliyor. Burada herkes beni tanıyor. Bu defa da kuğu avlamak istedim. Başıma bunlar geldi. Kuğuların İngiliz Kraliyet malı olduğunu bilmiyordum. Kuğuların kesmenin suç olduğunu da bilmiyordum. Bu yüzden beni gözaltına aldılar. Zaten dava sonuçlandı. Cezam neyse ödeyeceğim."
"POLİS 'LEZZETLİ MİYDİ?' DİYE SORDU"
Fidan, kuğuyu oturduğu yere yakın olan Bennett Gölü'nde yakaladığını anlatırken, "Keserken bir balıkçı fotoğraflarımı çekti. Fotoğrafımı çektiğini de gördüm. Daha önce de çekmişlerdi. Ardından polis geldi. Çekilen fotoğraflardan beni tanımış. 'Bir kuş kestin mi?' diye sordular. Ben de 'evet' dedim. 'Çok aç olduğun için mi kestin? diye sordular. Ben de 'Hayır tadını merak ettim' dedim. Sonra beni tutuklayıp karakola götürdüler. Sorgulandım. Aynı gün serbest bıraktılar. Sonra mahkeme tarihi verildi. Daha sonra polis evime gelip buzdolabında sakladığım etleri aldı. 'Lezzetli miydi?' diye sordu. Ben de 'Evet' dedim. Savunma için tarafıma avukat verildi. İkinci mahkemenin sonunda toplam 215 sterlin para cezasına çarptırıldım" diye konuştu.
İngiliz gazetelerinin de evine gelerek kendisiyle röportaj yapma tekliflerini kabul etmediğini, artık bu konu hakkında konuşmak istemediğini söyleyen Fidan, bu olayda artık konuşulacak bir şeyin olmadığını yaptığından dolayı üzüntü duyduğunu ve para cezasını ödeyeceğini söyledi.
"AÇ OLSAM HIRSIZLIK YAPARIM KUĞU KESMEM"
Gazetelerin kendisi hakkında aç kaldığı için kuğu kestiği yolundaki haberlerinin doğru olmadığını söyleyen Fidan "Aç kaldığım için değil tadını merak ettiğim için kestim. Aç olsam gider hırsızlık yaparım. Neden göldeki kuğuyu keseyim. Amacım sadece avlanıp etini yemekti" dedi. 2006 yılından bu yana İngiltere'de yaşadığını ve şu anda işsiz olduğunu belirten Hasan Fidan bundan sonra aynı hareketi tekrarlamayacağını söyledi.
FİDAN'I YAKALATAN BALIKÇI: CEZA YETERLİ DEĞİL
'nın telefon ile ulaştığı Fidan'ın fotoğraflarını çeken balıkçı Bob Morris ise verilen cezanın yeterli olmadığını düşündüğünü söyledi. "Fidan'a verilen ceza tamamen bireysel olarak verilmiş bir para cezası" diye konuşan Morris, "Yaban hayatını koruma çerçevesinde değerlendirildiğinde başkalarını da böyle hareketlerden caydırmak için çok daha yaptırımı olan bir ceza verilmeliydi" diye konuştu.
İngiltere parkları ve gollerindeki kuğuların tümü 12. yüzyıla dayanan İngiliz kanunlarına göre tümü İngiliz Monarşisine yani Kraliçe'ye ait sayılıyor.

GY(AÖ/İD) (FOTOĞRAFLI)