AVRUPA Birliği’nin Kosova’daki Adalet Misyonu EULEX 2014’te yeni bir yapılanmaya gidiyor. Yeni yapılanma ile EULEX’in yetkileri ile çalışanlarında azalmaya gidilecek.
Belirlenen yeni stratejik yapılanmaya göre EULEX, Samuel Jbogar’ın başında bulunduğu Avrupa Birliği Kosova Özel Ofisi bünyesinde görev yapacak. Kosovalı yetkililerin konuyu kısa bir süre içerisinde AB yetkilileri ile Brüksel’de görüşmesi bekleniyor. Yeni yapılanma ile EULEX’in ismi de değişecek. Brüksel, SITS (Special Investigation Task Service- Özel Soruşturma Servisi) ismini önerdi. SITS yasaların uygulanması alanında da görev yapacak. Bu bünyede Türk Polisinin yer alıp almayacağı henüz bilinmiyor.
EULEX, 2008 YILINDA KOSOVA’DA GÖREVE BAŞLAMIŞTI
Kosova'nın bağımsızlığını ilanı ardından Ahtisari Paketi çerçevesinde Birleşmiş Milletler Kosova Geçici Misyonu'nun (UNMIK) görevi 2008 yılında Avrupa Birliği Kosova Misyonu'na (EULEX) devretti. EULEX Misyonu'nda AB üyesi ülkelerin dışında, ABD ve Türkiye’nin de aralarında yer aldığı başka ülkelerden toplam bin 900 yabancı ve bin 100 Kosovalı görev yapıyor.
Kosova’da Eulex’e yılarca büyük tepki gösterilirken, bu bünyede görev yapan Türk Polisi Kosovalıların kalbini fethetti. Türk Polisi asayişi korumanın yanı sıra, vatandaşların her zaman yanında bulundu, yardım elini uzattı. Türk Polisi, Arnavut, Türk, Boşnak arasında ayrım yapmadı . Gerek Türkler, gerek Arnavutlar gerekse Boşnaklar her zaman Türk Polisine teşekürlerini sundu. Bu nedenle, Türk Polisi’nin SITS’ te yer almayacağı belirtildi.


TK(AÖ/İD)