KOSOVA'da bu yıl 13'üncüsü düzenlenen 'Uluslararası Dokufest Film ve Belgesel Festivali', Cumhurbaşkanı Atifete Yahyaga ve dünyanın birçok bölgesinden yönetmen ve sinemaseverin katılımıyla başladı.
Toplam 67 ülkeden 247 kısa film ve belgeselin gösterileceği 16 Ağustos'ta başlayan festival, 24 Ağustos'a kadar devam edecek. Kosova'nın güney bölgesinde yer alan ve Kosovalı Türkler'in çoğunlukta olduğu Prizren kentinde yapılacak festivale, çok sayıda ülkeden yönetmen katıldı. Balkanlar'da önemli yer edinen festivalin uluslararası festivaller arasında büyük itibar gördüğü ve bu yıl 2 bine yakın kısa film ve belgesel için başvuru yapıldığı bunlar arasından 247 filmin aday olarak yarıştığı açıklandı.
Prizren'in tanıtımı açısından büyük öneme sahip festival için başta tarihi kale olmak üzere 8 sinemada film ve belgeseller seyircisiyle buluşuyor.
Türkiye'den 4 kısa film ve belgesel yer alıyor. Türk filimler ve belgeseller arasında; Köken Ergun'un yönetmenliğini yaptığı 'Aşure', Nigol Bezjian'ın yönetmenliğini yaptığı Türkiye- Lübnan ortak yapımı 'Ayaklarımı İstanbul'da Bıraktım', Şirin Bahar Demirel'in yönetmenliğini yaptığı Gezi olaylarını anlatan 'Leviathan'la Yaşamak' ve Uğur Egemen İres'in yönetmenliğini yaptığı 'Ruhun Saf Hali' filmleri yer alıyor.
Dokufest Filim ve Belgesel Festivali Yöneticisi Erol Biliban, festivalin dünya çapında önemli festivaller arasına girdiğini ve her geçen yıl yoğun ilgi gördüğünü söyledi.
IŞİD ÖNLEMLERİ
Dünyanın birçok ülkesinden binlerce yabancı uyruklu kişi Uluslararası Dokufest Filim ve Belgesel Festivali'ne katılmak için Kosova'ya geliyor. Dokufest'in başlamasından bir hafta önce Prizren Polisi IŞİD üyesi olduğu ileri sürülen çok sayıda kişiyi gözaltına almıştı. IŞİD üyesi olduğu ileri sürülen zanlıların açılış gecesi olaylar çıkarılacağı ileri sürülmüştü. Konuyla ilgili açıklamada bulunan Prizren Bölgesi Müdürü Binbaşı Necmi Krasniçi, Prizren Polisi olarak tüm güvenlik önlemlerinin alındığını söyledi. Krasniçi, Prizren'de bulunan misafirlerin her hangi bir tehlike ile karşılaşmamaları için önlem aldıklarını ifade etti.

FOTOĞRAFLI