Enis TABAK / KOSOVA () - Kosova’da Türk nüfusun yoğun olarak yaşadığı Prizren Belediyesi Başkanı Ramadan Muya 2 yıl hapse mahkûm edildi. Prizren’de Gülistan Eğitim Kurumu çerçevesinde hizmet veren Mehmet Akif Koleji ile Türk yatırımcı ‘Kamila Çikolata’ya arsa tahsis etmelerinden dolayı 3 yıldır yargılanan Prizren Belediyesi Başkanı Ramadan Muya ve 5 belediye yetkilisi görevi kötüye kullanmaktan dolayı hapis cezasına çarptırıldılar. Mahkemenin kararına Ramadan Muya ve diğer yetkililer 3 yıl içerisinde yeniden suç işlemeleri halinde hapis yatacaklar.
EULEX tarafından, 5 belediye yetkilisi ile görevini kötüye kullanmakla suçlanan Ramadan Muya, 30 ay kamu görevini de yapamayacak. Bu karar ikinci derece Mahkemesi tarafından teyit edilirse Prizren’de olağanüstü belediye başkanı seçimleri yapılacak. Mahkeme eski İdare Müdürü Minir Krasniçi’ye 1 yıl altı ay şartlı, eski Jeodezi ve Kadastro Müdürü Kadri Ukimeri ve Şehirleşme Müdürü Sadik Paçrizi’yi 8 ay şartlı, eski Jeodezi ve Kadastro Müdürü Avni Ademay’ı ise 5 ay şartlı hapis cezasına çarptırdı.
2 ay önce yeniden belediye başkanı görevine seçilen Ramadan Muya, Özelleştirme Kurumu yönetiminde olan belediye mülkü arazileri kötüye kullanmakla EULEX tarafından suçlanmıştı. LDK muhalif meclis üyesi Ridvan Hoca’nın belediyenin taşınmaz mallarını meclise sunmadan Belediye Başkanı Muya, Meclis Başkanı Krüeziu ve Paçarizi’nin, Kosova’da Gülistan Eğitim Kurumu çerçevesinde hizmet veren Mehmet Akif Koleji ile Türk yatırımcı ‘Kamila Çikalata’ya arsa tahsis etmelerinden dolayı suç duyurusunda bulunması ardından ifade vermişlerdi. Bu gelişmeler yaşanırken dava açan Ridvan Hoca da, savcılık tarafından çağırılarak ifade verdi. Prizren Belediyesi yetkililerinin görevlerini kötüye kullandıkları gerekçesiyle soruşturma açılmasını talep eden Hoca, Prizren Bölge Savcısı ve AB EULEX misyonu yetkililerine dilekçesini sunmuştu. Hoca, Belediye yetkililerine açtığı davanın sebebinin, görevlerini kötüye kullandıkları yönünde olduğunu ve belediye arsasını yasa dışı yollarla özel şirkete vermelerinden kaynaklandığını ifade etti. Davayı takip eden bölge savcısı Agron Matyani, iki tarafın dilekçesinin de yasal olduğunu ve Prizren Bölge Savcılığı tarafından dikkate alınacağını belirtti. Savcılığa ifade veren belediye yetkilileri, çalışmalarında yasaları ihlal etmediklerini ve suçlamaların siyasi nedenlerle yapıldığını söylemişlerdi. Muya’nın avukatı Encell Çeta, müvekkillinin suçsuz olduğunu ve savcılıkta yeterli delilin olmadığını söylemişti. Gülistan Eğitim Kurumu ve Kamila Çikolata fabrikasına arazi tahsisi olaylarında yasaların ihlal edilmediğinin altını çizen Çeta, Prizren Belediyesi Başkanı Ramadan Muya’nın, LDK üyesi Ridvan Hoca’nın asılsız suçlamalarını siyasi nedenlerle yaptığını söylediğini vurguladı.
Mehmet Akif Koleji
Kosova’da faaliyet gösteren Türk okulu Mehmet Akif Koleji’nin yeni binasının temel atma töreni 3 yıl önce gerçekleşmişti. Prizren Belediyesi’nin tahsis etmiş olduğu arsayla yeni binasının temel atma törenine, Türkiye Cumhuriyeti Kosova Büyükelçisi Songül Ozan ve Prizren Belediye Başkanı Ramadan Muya’nın yanı sıra çok sayıda davetli katılmıştı. Yeni binada 1 ila 12′nci sınıf ilkokul ve lise öğrencilerinin eğitim görecek.
Çikolata Fabrikası
Kosova asıllı Türk işadamı Erol Şenkardeş’in Kosova’da kurduğu ve çikolata ile bonbon şekeri üreten fabrikada 300′e yakın Kosovalı çalışıyor. Prizren Belediyesi tarafından Prizren’e 10 kilometre mesafedeki Lubijda bölgesinde belediyenin tahsis etmiş olduğu 20 Bin metrekare arsanın üzerine kurulan 5 Bin metrekare fabrika ile bin 200 metrekare idare alanıyla toplam 6 Bin 200 metre kare kapalı olanıyla Kosova’nın en büyük fabrikaları arasında yer alan fabrikada, ağırlıklı olanak kadınlar çalışıyor. Daha önceleri Kosova’nın kuzey bölgesindeki Yakova’da ilk olarak üretime başlayan ‘Kamila Çikolata’ fabrikası üretimin artması nedeniyle Prizren bölgesine taşındı. Balkanlar’dan Avrupa’ya, Ortadoğu’dan Afrika’ya kadar toplam 16 ülkeye ihracat yapıyor.
ET (AÖ)