Turan KASAP/PRİŞTİNE, ()- KOSOVA’da 8 ay içerisinde 3 kez seçim düzenlendi. İlki Kasım ayında düzenlenen Belediye Seçimleri, ikincisi, Kuzey bölgesinde seçimlerin tekrarlanması oldu.
Son olarak ülkede 8 Haziran’da genel seçimler düzenlendi. 8 ay içerisinde 3 seçim dönemi geçiren ülkenin bir kez daha seçime gidebileceği belirtildi. 8 Haziran seçimleri sonrası ikiye bölünen siyasi partiler Anayasa Mahkemesi’nin çözmesi beklenen bir durum oluşturdu. Merkez Seçim Komisyonu Başkanı Vladete Daka yaptığı açıklamada, Anayasa Mahkemesinde çıkacak karara kadar Merkez Seçim Komisyonu’nun bir süre için yaz tatilini durdurduğunu belirtti. Daka, herhangi bir seçim hazırlığına başlamadı ancak, Cumhurbaşkanından gelecek talep doğrultusunda hazırlıklara başlayacaklarını söyledi.
TAÇİ ANAYASA MAHKEMESİ’NİN KARARI BEKLENMELİ
Başbakanlık görevini yürüten Haşim Taçi ise, kabine toplantısında, tüm siyasi partilere Anayasa Mahkemesi’nin kararını beklemeleri çağrısında bulundu.
Kabine toplantısında konuşan Başbakan Haşim Taçi, öncelikle PDK’nın meclis toplantısı konusundaki itiraz başvurusu hakkında Anayasa Mahkemesi’nin vereceği kararın beklenmesi ve ardından kararlar alınması gerektiğini söyledi. 8 Haziran seçimleri sonrasındaki sürecin Anayasa ve Kosova yasaları çerçevesinde ilerlediğini belirten Taçi, Cumhurbaşkanı Atifete Yahyaga’nın, Anayasa Mahkemesi’ne başvurması ardından alınan kararın mevcut olduğunu, diğer başvurularının da mahkeme tarafından incelendiğini söyledi. Taçi, sürecin normal, şeffaf, kapsamlı ve demokrasi ilkelerine uygun şekilde ilerlediğini ifade ederken, herkesi sabırlı, anlayışlı olmaya davet etti ve ülke kurumlarına güvenmelerini istedi.