Turan KASAP/KOSOVA, ()- KOSOVA’da 9 Mayıs Avrupa Günü çeşitli etkinliklerle kutlandı. Merkezi kutlamalar başkent Priştine’de düzenlenirken Kosova Cumhurbaşkanı görevine adaylığını koyan Serem Cerci, oğlu ve kızı ile Priştine’deki Avrupa Birliği Ofisi önünde bir protesto gösterisi düzenledi.
'Biz de Avrupa’nın Bir Parçasıyız', 'Bizleri Evimize Kapama Hakkına Sahip Değilsiniz' yazan dövizlerle protesto düzenleyen Serem Cerci, yaptığı açıklamada "Cumhurbaşkanı adayı olarak bugünü kutlamak için değil, protesto etmek için uygun gördüm. 1999 yılında, NATO, Kosova’yı Sırp işgalinden kurtardığında Kosova’nın en kısa zamanda AB üyesi olacağı sözünü vermişti, ama 15 yıl geçtikten sonra bile AB bizleri üyeliğine almadı hatta bizlerin, tüm yollarımızı kapattı” dedi . Öte yandan Priştine merkezinde, üniversite öğrencileri de düzenledikleri sembolik protestoda, Avrupa haritasında, Kosova’yı siyaha boyayıp, Avrupa’nın Kosova’yı Kara Leke olarak gördüğüne dikkat çektiler. Öğrenciler bu sırada dilek ağacına mesajlar asarak, AB’nin vize muafiyeti sürecini protesto etti.
Kutlamalar çerçevesinde AB ve Kosova Entegrasyon Bakanlığı tarafından ortaklaşa düzenlenen sokak fuarı, Kosovalılar'dan yoğun ilgi gördü. AB'ye üye ülkeler, renkli görüntülere sahne olan fuarda kurdukları stantlarla, ziyaretçilere tanıtım broşürleri, kitap ve diğer reklam dokümanları dağıttı. Bayraklarla süslenmiş AB ülkelerinin stantlarını gezen Kosovalılar, bu ülkeler hakkında bilgi alma fırsatını buldu. Stantları gezen Kosova’nın Avrupa Entegrasyon Bakanı Vlora Çikatu çocuklarla hatıra fotoğrafı çektikten sonra, yaptığı açıklamada, Kosova’nın, AB üyesi olması yolunda büyük yol kat ettiğini söyleyerek, ilerlemelerin sağlandığını ve vizelerin serbestleşmesi için tüm kriterleri yerine getirildiğini, ancak, Kosova’nın bu yönde daha çok çalışması gerektiğini ifade etti. Çikatu, geçen günlerde, Kosova ile AB arasında İstikrar ve Ortaklık Anlaşması müzakere sürecinin sona erdiğini ve anlaşmanın yıl içerisinde imzalanması beklendiğini de hatırlattı. Kosova Cumhurbaşkanı Atifete Yahyaga da, 9 Mayıs Avrupa günü etkinliklerini kent merkezine çıkarak yerinde izledi.

TK(SS)