KOSOVA ile Arnavutluk arasında Prizren’de ortak işbirliği ve stratejik ortaklık beyannamesi imzalandı.
Anlaşma, geçmişte Arnavut ulusu için özel bir yeri olan Prizren Birliği Müzesi avlusunda  Kosova Başbakanı Haşim Taçi ve Arnavutluk Başbakanı Edi Rama tarafından imzalandı. İki ülke bakanlarının katılımıyla düzenlenen imza töreninde iki ülke arasındaki ilişki ve işbirliğini daha ileriye taşıyacak 10 farklı alanda anlaşmalar da imzalandı.
İmzalanan işbirliği anlaşmaları, iki ülke arasında ticari kolaylıklar, ulaşım, altyapı, ortak diplomatik temsilciliklerin açılması, güvenlik, enerji ve kültür gibi alanlarını da içeriyor. İmza töreni ardından konuşan Kosova Başbakan Haşim Taçi, Preşova Vadisi’ndeki Arnavutlar için oluşturulan fonun miktarını açıklamaktan kaçındı. Başbakan Taçi, "Ne kadar para ayırsak da Preşova Vadisi’ndeki Arnavutlar için yeterli olmayacaktır" dedi.
Kosova ile Arnavutluk Hükümeti'nin Preşova Ovası’ndaki Arnavutlar'a destek sunmak için yaptığı çalışmaları örtmeye milyonların yetmeyeceğini belirten Başbakan Taçi, Preşova, Medvece ve Boyanoc’taki Arnavutlarla sürekli irtibat halinde olduklarını ifade etti.
Arnavutluk Başbakanı Edi Rama ise, Preşova Vadisi’ndeki Arnavutlar için 100 bin Euro ayrıldığını açıkladı. Başbakan Rama, "Bu; alelade karar verilmiş bir miktar değil. Bu miktar Preşova Vadisi’nde yaşayanların ihtiyaçlarını karşılayacaktır" dedi. Rama, toplantının iyi niyet ve tam bağlılık sayesinde gerçekleştiğini dile getirdi. İmzalanan anlaşma öncesi ilk kez Kosova ve Arnavutluk Hükümetleri’nin ortak bakanlar kurulu toplantısı düzenlendi.

ET(AÖ/İD)