KOSOVA'nın başkenti Priştine’deki Kosova Üniversite Klinikleri Merkezi (ÇKUK) bünyesindeki Kalp Cerrahi bölümünde Kosova’da ilk kez 3’lü by- pass ve mitral kapak ameliyatı gerçekleştirildi. Ameliyatı, 2. Kosova - Türkiye Sağlık Haftası çerçevesinde Kosova’ya gelen Türk doktorlar, Kosova meslektaşlarıyla birlikte yaptı.
2. Kosova- Türkiye Sağlık Haftası çerçevesinde Türkiye’nin farklı hastanelerinden gelen 22 Türk uzman doktor, Kosovalı doktorlar ile birlikte, Kosova Üniversite Klinikleri Merkezinde, 50’nin üzerinde ameliyat gerçekleştirdi. Kosova Üniversite Klinikleri Hastanesi’nde düzenlenen basın toplantısında, Kosova- Türkiye Sağlık Haftası Kapsamında Türk ile Kosovalı uzman doktorların birlikte yaptıkları çalışmalar anlatıldı. İki ülke Sağlık Bakanlıkları arasındaki işbirliği çerçevesinde düzenlenen Kosova- Türkiye Sağlık Haftası’nın çok başarılı geçtiğini belirten Kosova Sağlık Bakan Yardımcısı Kadir Hüseyin, ÇKUK’un farklı kliniklerinde çok sayıda ameliyat, tıbbı müdahale, muayene, doktor vizitesi, personel eğitimi ile doktorlar arasında görüş alışveriş toplantılarının gerçekleştiğini söyledi. "2. Kosova-Türkiye Haftası, geçen yıl düzenlenen 1. Kosova-Türkiye Haftası’ndan çok daha başarılı oldu. Tüm çalışmalar yüksek profesyonel düzeyde gerçekleşti" şeklinde konuşan Bakan Yardımcısı Hüseyin, iki ülke arasında sağlık alanındaki işbirliğinin giderek daha da derinleşeceğini belirtti.
Kosova’da sağlık alanına verdikleri sürekli destek ve yardımlarından dolayı Türkiye Sağlık Bakanlığı ile Türk hekimlerine teşekkürlerini ifade eden ÇKUK Müdürü Necmedin Şala, basın toplantısında yaptığı açıklamada, Sağlık Haftası’nın başladığı Pazar gününden Perşembe gününe kadar kalp cerrahi bölümünde 7 açık kalp ameliyatı, 6 stent, 13 anjiyo, 5 ekokardiografi, plastik cerrahide 9 ameliyat olmak üzere toplam 58 tıbbi müdahale, 11 endoskopi müdahalesi, kulak burun boğaz bölümünde 7 ameliyat ve 23 tıbbı müdahale, KODJ bölümünde 7 ameliyat ve 10 tıbbi müdahale, onkoloji bölümünde 27 tıbbi müdahale yapıldığını belirtti. Şala, Radyoloji bölümünde 65 Kosovalı personele farklı alanlarda eğitim verildiğini belirtti. Kosova’yı ikinci memleketi olarak gördüklerini belirten Türkiye Sağlık Bakanlığı Dış İlişkiler ve AB Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Arif Çetin de yaptığı açıklamada, Priştine’de başarılı çalışmalar gerçekleştirdiklerini söyledi. "Umarım hayırlı işler yapmışızdır. Bu etkinliklerin devamı mutlaka gelecek. Biz her türlü katkı sunmaya ve her türlü işbirliğine hazırız" ifadesini kullanan Çetin, en üst düzeyde ilişkilerin devam edeceğini kaydetti. Geride bıraktığımız Pazar günü başlayan, Kosova-Türkiye Sağlık Haftası 5 gün süren çalışmaların ardından, Kosovalı ve Türk doktorların hatıra fotoğrafı çekimi ile sonra erdi.

TK(SS) (FOTOĞRAFLI)