KOSOVA polisi, gece ve bu sabah düzenlediği operasyonlarda IŞİD ile El Nusra gibi terör örgütlerinin saflarında Suriye ve Irak’ta savaştıkları gerekçesiyle 40 kişiyi tutukladı.
Kosova polisi büyük gizlilik içinde Priştine, Gilan, Ferzovik, Prizren, İpek ve ve Mitroviça’da şüphelerinin evlerine baskın düzenledi. Baskınlarda Suriye ve Irak’ta IŞİD ile El-Nusra saflarında savaşmaya gittiğinden şüphelenilen 40 kişi gözaltına alındı. Baskın sırasında ele geçirilen, silah, patlayıcı madde ve değişik mühimmatlarda bu sırada ele geçirildi. Operasyon, savcılığın 1 aydan bu yana yürüttüğü inceleme ardından geldi. Bu sabah yapılan operasyonla ilgili Kosova Polisi tarafından yayımlanan açıklamada, şöyle dedi:
"Ulusal güvenliğin tehdit edildiği değerlendirilmesi nedeniyle anayasal düzen ile yasallığın korunması ve Kosova Cumhuriyeti Anayasası ile her bir bireyin haklarının korunması ve garanti edilmesi amacıyla operasyon gerçekleştirilmiştir."
Kosova Polisi vatandaşlara boş vaatler tuzağına düşmeme çağırısında bulundu ve her ihtimale karşı bununla ilgili makamları bildirmelerini istedi.
Suriye ve Irak’ta sürdürülen silahlı çatışmalarda 16 Kosovalı yaşamını yitirdi. Yüzün üzerinde Kosovalı hala IŞİD saflarında yer alıyor. Kosova vatandaşlarının ülke dışındaki silahlı çatışmalara katılmalarının cezalandırılması amacıyla Kosova Meclisi geçen dönemde bir yasayı onaylamıştı ve bu yasaya göre ülke dışında silahlı çatışmalara katılanlar için 3- 15 yıl arasında hapis cezası öngörülüyor.
Polisin, Irak ve Suriye’deki terörist gruplara katılanlara yönelik başlattığı operasyonlar, Cumhurbaşkanı Atifete Yahyaga ve Hükümet tarafından memnuniyetle karşılandı.
Cumhurbaşkanı Yahyaga polis baskınları ile ilgili yaptığı açıklamada, operasyonun amacının, güvenli, özgür, hoşgörülü, terörizm ve suçtan arınmış bir Kosova yaratmak olduğunu söyledi. "Ancak aşırıcılık ülke değerlerimiz ve ideallerimiz ile bağdaşmamaktadır" diyen Cumhurbaşkanı, ülke dışında terörist gruplarda savaşmak için ilham verenlerle yasalar çerçevesinde savaşacaklarını kaydetti.
Hükümet tarafından yapılan açıklamada ise, şöyle devam etti:
"Kosova’nın devlet organları, Euro -Atlantik değerlerimizi, bireysel özgürlüğümüzü, Laikliği ve ülkede yaşayan tüm toplulukların anayasal ile yasal haklarını korumaya devam edecektir. Her türlü aşırıcılık davetinden uzak durun. Etnik ve dini hoşgörü ile topluluklar arası işbirliği her zaman toplumumuzun değerleri olarak kalamaya devam edecektir. Bu değerleri tehdit edenler ise cezalandırılacaktır."