KOSOVA’nın başkenti Priştine’de Kosova ile Türkiye arasında iki anlaşma imzalandı. Biri Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı ile Kosova Cumhuriyeti Kamu Yönetimi Bakanlığı Arasında Bilişim Teknolojileri Alanında İşbirliği ve ikincisi Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Kosova Cumhuriyeti Hükümeti Arasında İkili İstihdam Anlaşmaları imzalandı.
Türkiye Dışişleri Bakan Yardımcısı Naci Koru, Kosova’ya yaptığı resmi ziyaretinin ikinci gününde başkent Priştine’de, Kosova Kamu Yönetimi Bakanı Mahir Yağcılar ile bir araya geldi. 30 dakika süren görüşmenin ardından Kosova Cumhuriyeti Kamu Yönetimi Bakanlığı ile Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı Arasında Bilişim Teknolojileri Alanında İşbirliğine İlişkin Anlaşma Metnini imzalandı. İmza töreni ardından açıklamada bulunan, Türkiye Dışişleri Bakan Yardımcısı Naci Koru, Bilişim alanında işbirliği konusunun çok önemli olduğunu belirtirken, Türkiye olarak, devlet olarak sundukları hizmetleri elektronik ortama taşımayı arzuladıklarını kaydetti. Bu yönde yaptıkları bazı çalışmaların mevcut olduğuna işaret eden Koru, "Dışişleri Bakanlığı olarak da kendi çalışma alanımızdaki bazı konularda uygulamalarımız oldu. Örneğin vizelerimizi elektronik ortamda veriyoruz. Türkiye’de bulunan yabancı devletlerinin misyonlarına hizmetlerimizi elektronik ortamda sunuyoruz. Arzu ettik ki bu deneyimlerimizi, bu tecrübelerimizi kardeş Kosova ile de paylaşalım" ifadesini kullandı.
Dışişleri Bakan Yardımcısı Naci Koru, bugün imzaladıkları anlaşmanın aslında bunun için bir zemin oluşturacağını belirterek, "Öyle zannediyorum ki önümüzdeki dönemde bu anlaşma çerçevesinde birlikte çok güzel çalışmalar yapacağız" dedi.
Kosova Kamu Yönetimi Bakanı Mahir Yağcılar, yaptığı açıklamada, ülkede yeni kurulan Bilişim Teknolojileri Ajansı ile birlikte bu konular üzerinde gelecekte kayda değer çalışma yapacaklarını umduklarını söyledi. Bakan Yağcılar, "Kosova Cumhuriyeti olarak, Kamu Yönetimi Bakanlığı olarak bilişim teknolojilerinde Dışişleri Bakanlığı’nın yaptığı çalışmalar, yine Kamu Yönetimi Bakanlığı’nın yaptığı çalışmalar konusunda bu anlaşmanın yararlı ve verimli olacağına inanıyorum" dedi.
Bu sırada Mahir Yağcılar ile Naci Koru hediye değiş tokuşunda bulundu. Kamu Yönetimi Bakanlığında gerçekleşen imza töreni ardından, Türkiye Dışişleri Bakan Yardımcısı Naci Koru’yu , Kosova Dışişleri Bakanı Enver Hocay kabul etti. Yapılan görüşmelerden sonra, Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Kosova Cumhuriyeti Hükümeti Arasında İkili İstihdam Anlaşması imzalandı. Naci Koru iki günlük Kosova ziyaretini tamamlayıp, Türkiye’ye hareket etti.

TK(SS)