Turan KASAP/PRİŞTİNE (Kosova), () - KOSOVA'da kış mevsimi nedeniyle Kosova Güvenlik Gücü’nün ara verdiği mayınlı arazi temizleme çalışmalarına yeniden başlandı.

Kosova Güvenlik Gücü Mayın İmha bölümü hala mevcut olan mayın kalıntılarının ve savaştan kalan patlayıcı maddelerin temizlenmesi amacıyla Kosova genelindeki beş savaş alanında mayın imha operasyonlarına başladı. Mayın imha çalışmalarını yerinde izleyen Kosova Güvenlik Gücü Bakanı Yardımcısı Halil Nuha, 1999 yılında Kosova’da Sırplar tarafından döşenen mayın alanlarının yüzde 60’ının temizlendiğini ancak yüzde 40 oranında mayınlı alanların bulunduğunu ifade etti.

KGG komutanı general Kadri Kastarti, Gorance ve Elezhan’a beş ekibin gönderildiğini ve bu yerlerde imha çalışmalarının başladığını, dolayısıyla mayınlı bölgelerde imha çalışmaları, diğer dört yerde ise savaş alanlarının temizlenmesi çalışmaları sürdürüleceğini bildirdi. Mayın imha ekiplerinin savaş alanlarının temizlenmesine başladıkları yerler Ferizovik’te KGG kışlasının etrafı, Ferizovik’te Özgürlük Parkı, Suvareka Belediyesinin Lujnica ve Yakova belediyesine bağlı Nivokaz köyleri.

KOSOVA GÜVENLİK GÜCÜ 2011 YILINDAN BU YANA 820 BİN ALANDA MAYIN TEMİZLEDİ

’Tango 3’ başlığı altında, Kosova Güvenlik Güçleri 2011 yılından bu yana 820 bin metrekarelik alanda 10 bin 95 mayın ve çeştli patlıyıcı maddeyi imha etti. Buna karşın Kosovada halen 600’e yakın alanda mayın bulunuyor. Kosova'nın mayınlardan tamamiyle temizlenmesinin 2018 yıllında tamamlanması planlanıyor.

TK(SSA)