KOSOVA, 2013 yılında bölgedeki en yoksul olarak açıklandı. Yerel ve uluslararası son raporlaı, Kosova’da yoksulluğun endişe verici rakamlar düzeyinde olduğunu gösterdi.
Uluslararası Para Fonu (IMF) raporlarına göre, Kosova’da yoksulluk yüzde 29.7, aşırı yoksulluk ise yüzde 10 oranında. IMF raporunda, aşırı yoksulluk günde en az 2.5 dolar ile geçimi, orta yoksulluk ise günde 5 dolarla geçimini sağlamak anlamına geliyor. Raporlara göre, Kosova’da 31 bin yoksul aile bulunuyor. Bu aileler ayda 40-80 euro sosyal yardım ile yaşıyor.
Kosova’daki Kızılhaç temsilcilerine göre ise ülkede yoksul hane sayısı daha fazla. Kosova Kızılhaç Genel Sekreteri Feride Hüseni, durumun son derece endişe verici olduğunu ve yoksulluğun azalmadığı gibi durmadan arttığını söyledi. Hüseni, bu derneğin yoksul ailelere zaman zaman gıda ve hijyen yardımında bulunulduğunu fakat onların taleplerinin bu mevcut seçeneklerden daha fazla olduğunu anlatırken şöyle dedi:
"Biz üyesi çok olan ailelere, çocuklu, yaşlı olan ailelere ve diğer sorunları olan ailelere yöneliyoruz. Yardım ettiğimiz ailelerin yüzde 80’i ne çalışıyor ne de başka bir yardım alıyor diyebilirim."
İleri Çalışmalar için Araştırma Enstitüsü'nün, 2013 yılında Kosova Belediyeleri yoluyla yaptığı çalışmalar raporunda ise, şöyle denildi:
"Yoksulluğun yüksek düzeyde olmasının nedenlerinden biri işsizliğin yüksek düzeyde olması, ülkemizde istihdam düzeyinin düşük olmasıdır. Yoksulluğu azaltmak için plan ve strateji oluşturularak istihdam yaratılmalıdır. Ülkede istihdamın artırılması yoksulluğun azalmasını etkileyecek."
Birleşmiş Milletler’in kalkınma bildirgesine göre ise Kosova, 2015 yılına kadar yoksulluğun azaltılması dahil olmak üzere bu bildirgenin 8 hedefini yerine getirmek zorunda.