KOPENHAG'da Katar Emiri'nin 150 milyon kronluk (20 milyon Euro) desteği ile inşa edilen caminin açılışına Müslüman ülkelerin büyükelçileri davet edilirken, Türk Büyükelçisinin davet edilmemesi dikkat çekti.
Norrebro semtinde Katar Emirin finansmanı ile inşa edilen caminin açılışına Müslüman ülkelerin büyükelçileri davet edilirken, Türkiye'nin Kopenhag Büyükelçisi Mehmet Dönmez'in davet edilmemesi dikkat çekti. Büyükelçilik, açılışla ilgili davet alınmadığını bildirdi. Ülkenin en büyük ve minareli camisi protestolara rağmen açıldı. Finansmanı Katar Emirliği tarafından sağlanan Hamad Bin Khalifa Civilsation Centre Camii'nin açılışı sırasında Cami karşıtı Danimarkalılar protesto gösterisinde bulundu. Başbakan Helle Thörning Schmidt ve 19 bakanı, Kraliçe Margrethe ve diğer Kraliyet ailesi mensupları, Kopenhag Belediye Başkanı Frank Jensen, Katar Emiri'nin şeriatı savunduğunu, caminin 'terör yuvası' olduğunu iddia ederek açılışa katılmadı. Protestolu açılışa sadece Kopenhag belediyesinin çocuk ve gençlerden sorumlu başkanı Pia Allerslev katıldı. Pia Allerslev, 'ya yaptığı açıklamada, cami sözcüsü Mohamed Al Moumoni'nin, eşcinselleri aşağılayıcı sözleri ve Müslüman Kardeşler Örgütü üyesi olduğunu söylemesini değerlendirerek, şöyle dedi:
"Buraya sadece ülkemizde çeşitliliği, toleransı desteklemek için geldim. Diğer konular politikacıların değil polisin görevidir. Polis mutlaka gerekli incelemeleri yapacaktır. Ben de ofisime döndükten sonra bazı değerlendirmelerde bulunacağım. Ben buraya katılınca insanların saçma sapan açıklamalarda bulunmasının başka insanlara zarar vermemesi gerektiğini vurgulamak, bir caminin herkesin hakkı olduğunu göstermek istedim."
Caminin önüne gelen bir kişi de sözcünün eşcinsellere yönelik açıklamalarını protesto etti. Cami Karşıtı Örgütün lideri Anders Gravers yaptığı açıklamada "Göçmenlere karşı değiliz ama bazı camilerde gençlerin çocukların beyinlerinin yıkanmasına ve terörist yetiştirilmesine karşıyız" dedi. Cami karşıtlarına gösterilerini camiden uzak bir semtte yapmalarına izin verildi.
MÜSLÜMAN KARDEŞLERİ DESTEKLİYOR
Rovnsgade Caddesi'nde 6 bin 800 metrekare üzerinde kurulan caminin terör kuruluşlarına destek verdiğini belirten Araştırmacı Rasmus Alenius Boserup “Katar emirliği, Avrupa'da çeşitli ülkelerde camilere para desteğinde bulunmakla kalmayıp, Suriye, Mısır, Tunus gibi ülkelerde Müslüman Kardeşler örgütüne de para desteğinde bulundu" dedi Danimarka gizli servisi PET'in caminin yönetimi ve medya sorumlusunu yakın takibe aldığı belirtildi. Özellikle Suriye'den sonra Irak'taki gelişmeler nedeniyle, gizli servis PET'in gözünü aşırı dinci örgütleri destekleyen kuruluşlara diktiği belirtildi. Caminin Mısırlı imamı Youssef al-Qaradawi'nin de Müslüman Kardeşler'le yakın ilişki içinde olduğuna dikkat çekildi.
 

FOTOĞRAFLI