Ünsal TURAN / KOPENHAG () - AĞUSTOS ayında yapılacak Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Kopenhag’da kurulacak sandıkların başında Türkiye’den gelecek siyasi parti müşahitleri ve sandık başkanı dışında Danimarka’daki resmi din görevlilerinin duracağı bildirildi

Türkiye’nin Kopenhag Büyükelçisi Mehmet Dönmez, yaklaşan Cumhurbaşkanlığı seçimi nedeniyle basın mensuplarıyla bilgilendirme toplantısı yaptı. Vatandaşlarımızın yıllardır özledikleri oy kullanma hakkından mutlaka yararlanmalarını tavsiye eden Büyükelçi Dönmez, Kopenhag’da her biri 700 oy kapasiteli 12 sandık kurulacağını belirterek, sandıkların başında sandık kurulu başkanı dışında, siyasi partilerin temsilcileri ve Danimarka’daki resmi imamların bulunacağını söyledi.

Büyükelçi Dönmez, 31 Temmuz 3 Ağustos tarihleri arasında, saat 08.00 ile 17.00 arasında yapılacak oy verme işleminin randevu ile yapılacağını, oy kullanmak isteyenlerin Yüksek Seçim Kurulu (YSK) sayfasından randevu almaları gerektiğini söyledi. Dönmez randevu almayanların oy kullanamayacaklarına dikkat çekerken şöyle konuştu:

“Vatandaşlarımız, uzun süredir istedikleri bu hakkı mutlaka kullanmalıdır. İzine gidenler sınır kapılarında kullanabilirler. Oy kullanabilmek için mutlaka YSK’nın yurtdışı seçim kütüğüne kayıtlı olmaları ve oy kullanmak için seçimin yapılacağı 4 günden birine randevu almaları gerekiyor. Randevular sadece alınan gün için geçerli olacak ve o gün gelmeyen kişi başka gün oy kullanamayacak. Konsoloslukta adres kaydı olmayanlar için bu hafta sonu yani 5-6 Temmuz tarihlerinde konsolosluk şubemiz açık olacak isteyen gelip kaydını yaptırabilecek. Konsoloslukta daha önce her hangi bir işlem yaptıranın zaten kaydı vardır, onların yeni kayıt yaptırmalarına gerek yok. Onlar sadece YSK’nın İnternet sayfasından seçmen olduklarını onaylatacaklar. Tabi seçmen olmayı kanunen kısıtlayan nedenler yoksa. YSK’da işlemler 2-9 Temmuz tarihleri arasında yapılabilecek. Vatandaşlarımız buraya gelerek adres beyanını şahsen yapabilirler. Oy verme işlemi 31 'Temmuz, 1-2-3 Ağustos tarihlerinde Triangel’de Remizen adlı spor salonunda yapılacak. Ulaşım ve diğer imkanları düşündüğümüz için orası seçildi. Oy vermeye gelirken en önemli iki şey, Nüfus cüzdanı veya kimlik numarası bulunan yeni pasaport kartı ve randevu çıktısı. Hudut kapılarında 26 Temmuz - 9 Temmuz arasında oy kullanılabilecek. Seçim Türkiye’deki seçimlerden farksız olacak ve sandık başında duracak siyasi parti temsilcileri ve görevliler, buraya erken gelerek eğitim alacaklar."

FOTOĞRAFLI