DANİMARKA’nın başkenti Kopenhag’da Öğretmen ve Şair-Yazar Hüseyin Duygu tarafından 20 yıldan bu yana geleneksel hale getirilen şiir gecesine 'Gezi ruhu' etkili oldu.
Danimarka-Türk Şiir gecelerinin 20’inci yılı kutlamasına Türkiye’den şair Aynur Uluç, Sezai Sarıoğlu ve Müzisyen Şenol Morgül katılırken, Danimarka’dan ünlü şairler Niels Hav, Torben Österby, Peter Poulsen, Gerd Laugesen ve Yazarlar-Şairler Sendikası Başkanı İnge Lise Hornemann katıldı. Şiirleri Danca ve Türkçe’ye Tercüman Murat Alpar çevirdi. Çok sayıda Danimarkalı şair ve yazar yanı sıra, şiir sever Türk’ün katıldığı gecede, Türkiye’den gelen konuklar, Gezi Parkı eylemleri sırasında söylenen şarkı ve şiirleri okudu. Şenol Morgül’ün ud ile seslendirdiği "Gaz maskesi ala benziyor, biber gazı bana benziyor" şarkısına salondakiler hep birlikte eşlik etti.
ŞİİR İNSANLARI KONU EDER
Yazarlar ve Şairler Sendikası Başkanı İnge Lise Hornemann, şiirin kendi başına bir dil olduğunu anlatırken milliyetleri değil, insanları konu ettiğini söyledi. Hornemann, "Şiir bir başka deyişle azimli olabilme sorusudur. Candan şiir seven, yazar ve okur üçlüsünün en önemlisi bu geleneği 20 yıldır sürdüren inatçı kişi bu akşam aramızda olan Hüseyin Duygu’dur kendisine teşekkür ediyorum" dedi
Geceyi düzenleyen Hüseyin Duygu, yaptığı konuşmada, "Son 20 yılda Danimarkalı şairler Türkçe dile, Türk şairler de Danimarka diline kazandırıldı. Halkların birbirini tanıması, yakınlaşması için belki denizde bir damla oldu” diye konuştu.
Türkiye’den gelen şair Aynur Uluç, kendisini akışa, sese bıraktığını, dostların arasında olduğunu görünce kendisini evinde hissettitiğini ifade etti.
Müzisyen Şenol Morgül de aslında Rock müzik sanatçısı olduğunu ancak gezi olaylarından sonra yaptığı müzik sitilinin değiştiğini belirterek, şöyle konuştu:
"Danimarka soğuk bir ülke. Ama çok sıcak insanları var. Bu kadar soğuk bir ülkede bu kadar sıcak insanlarla karşılaşacağımı beklemiyordum. Karadenizliyim, sıcak insanları ve esprileri severim. Son dönemde hayatımızı değiştiren en önemli olay gezi olayları olduğu için Gezi direnişinden buraya bir selam getireyim dedim. O amaçla bir gezi direnişi şarkısı çalmış oldum. Bu şarkıyı da orada öğrenmiştim zaten."
Şair Sezai Sarıoğlu da geceye katılımın önemini anlattı. Mum ışıkları altında sıcak bir havada geçen gece, Türk ve Danimarkalı şairlerin, sahneye çıkarak birlikte söyledikleri ve oynadıkları "oy, oy Recebum" şarkısı ile son buldu.