DANİMARKA’nın başkenti Kopenhag, 'Dünyanın en iyi bisiklet şehri' olma konusunda iddialı.
Yıllardan bu yana turist ve araç kullanmak istemeyenler için ücretsiz ve çok düşük ücretle bisiklet parkları oluşturan Kopenhag Belediyesi bu kez de dünyanın en modern bisikletini hizmete soktu. Kopenhag’ı ziyaret edecek turistler ile kentte  yürümekten yorulanlar artık modern bisikletlerle ulaşmak istedikleri uzaklığı keyifle kat edip, gezmek istedikleri bölgeleri yorulmadan ve kolaylıkla gezebilecek, adres bulabilecek. Yeni bisikletler üzerindeki akü sayesinde pedal çevirmeyi bırakıp, yorulmadan bisiklet turu atanlar, bisiklet üzerindeki tablet sayesinde adres bulmada zorlanmayacak, hem de bulundukları yeri bilecek. Yol bulmaya yarayan GPS sayesinde bisikletlerin çalınması durumunda bulunması da kolay olacak. Turistler tablete önceden yüklenen bilgiler sayesinde, turistik yerleri ve otellerini kolayca bulabilecek. İlk etapta 20 ayrı bisiklet parkında 200 adet bulunan bisikletler yaz boyunca 100 ayrı parkta 1800 adete çıkarılacak. Bu yıl ilkbaharda hizmete konulan bisikletler bu kez teknolojideki son olanaklarla donatıldı.
Norveç’in Stavangar şehrinde de bulunan bisiklet uygulamasının Kopenhag’ın çok gerisinde kaldığını belirten Norveçli yetkililer, Kopenhag’ın 2015 yılında Dünyanın en iyi bisiklet şehri seçileceğinden şüphe duymadıklarını belirterek, "Kopenhag turistleri ve çevreyi düşünerek milyonlarca dolar para harcıyor. Modern ve teknolojinin son imkanlarıyla donatılan bisikletler sayesinde şehirde araç kullanımı da azalıyor. Kopenhag Dünyanın en iyi bisiklet şehri olmayı hak ediyor" dedi.
Bisikletler için 11.4 milyon kron (1.5 Milyon Euro)para harcayan Kopenhag belediyesi önümüzdeki yıla kadar 100 milyon kron (13 milyon Euro) ödeme yaparak bisiklet sayısını ve yollarını arttırmak istiyor. Bisikletler İnternet üzerinde rezervasyon yapılabiliyor. Şahıslar aldıkları kod ile veya kredi kartı ile bisikletleri çalıştırabiliyor. Bisikletlerle ilgili şu bilgiler verildi:
* Bisikletlerin ücreti tek biniş 25 kron. * Aylık kiralanırsa saati 6 kron. Veya aylık kirası abone usulü 70 kron. * Kopenhag halkının yüzde 52’si iş veya okula bisikletle gidiyor. * Kopenhag ve çevresindeki şehirlerde halkın yüzde 35’i işe bisikletle gidiyor. * Kopenhaglılar bisikletle yılda toplam 1.2 milyon kilometre yol gidiyor. Trenle yolcular yapanların toplam ise 660 bin kilometre. * Kopenhag’ın nüfusu 520 bin ancak bisiklet binenlerin sayısı 560 bin.

FOTOĞRAFLI