TÜRKİYE’nin Kopenhag Büyükelçisi Mehmet Dönmez, Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde sandık başında görev yapacak Türk vatandaşlarına yönelik bilgilendirme toplantısı yaptı. 31 Temmuz- 1, 2, 3 Ağustos tarihlerinde yapılacak oy verme işlemi sırasında sandık başında bulunacak, çoğunluğu imam, dernek yöneticisi, öğretmen ve işadamlarının yapılan toplantının bilgilendirme toplantısı olarak nitelendirilmesine rağmen basına kapalı tutulmasına anlam veremediklerini söyledi. Daha önce basının toplantı başında görüntü alabileceğini belirten, Büyükelçi Mehmet Dönmez, "Yanlış söylemişim toplantı basına kapalı" demekle yetindi.
"ŞOK GEÇİRDİK"
Sandık görevlileri, toplantının çok da bilgilendirici bir yönü bulunmadığını, ellerine YSK’nın kurallarını anlatan bazı kağıtların verildiğini belirterek, şöyle konuştu:
"4 gün sürecek seçim sırasında değişik bölgelerden gelecek bizlerin karnımızı nasıl doyuracağımızı sorduk; 'O sizin sorununuz biz belki birer sandviç verebiliriz' dediler. 'Arabalarımızı salon çevresine park edince ceza yersek ne olacak?' diye sorduk. Ona da 'Park cezası yemeniz bizi ilgilendirmez, isterseniz aracınızı büyükelçiliğin olduğu yere park edin oradan bizim araçla gelirsiniz.' cevabı aldık. Yani 4 gün boyunca, günde 12 saat sandık başında görev yapacağız, aç mı, susuz mu kalacağız, aracımıza park cezası yazılacak mı hiç birisi Türk devletini ilgilendirmiyor. Bu ne biçim iş, bizden görev istiyorlar ama insani yönü, hangi şartlarda görev yapacağımız onları ilgilendirmiyor. Doğrusu şok geçirdik."
DANİMARKA SEÇİME HAZIR DEĞİL
İrfan Bezirgan, toplantının bilgilendirici bir yönü bulunmadığını belirterek, hazırlıkların tam olmadığını e-mail üzerine buraya geldiklerini ifade ederken, şöyle konuştu:
"Çifte vatandaşlara sandık görevlisi olamayacakları bildirildi. Sözde eğitim amacıyla geldik ama eğitim diye bir şey yoktu. Emin olun sandıklar kurulduğunda hepsi çuvallayacaklar mahcup olacaklardır, çok şey aksayacaktır. Bu toplantı neden basına kapalı oluyor. Vatandaşlar bu kapıdan girip çıkmayacaklar mı. Basın istese bize verilen kağıtlardan verebiliriz. Siz seçimle ilgili duyuruları hep yaptınız. Bugün bu toplantıyı da yapsaydınız vatandaş daha çok bilgilenirdi. Basının vatandaşları aydınlatma konusunda çok önemli görevi var. Gençler nasıl bir kimlikle gelecek, nasıl oy kullanacak kimse bilmiyor. Kimlik kartı diyorlar. Pasaport kabul edilmeyecekmiş. İnsanların çoğu nüfus cüzdanlarını Türkiye’de bırakıyor o zaman oy kullanamayacaklar. Bence çok şey eksik ve yine şaibeli seçim olacak."
Sehra Metin, hazırlık konusunda endişeleri bulunduğunu belirterek, şöyle konuştu:
"Toplantıda beklediğimiz gibi bize söylenmesi gerekenleri dinledik. Ben sandık görevlisiyim ama hazırlık konusunda seçime hazır olduğunu sanmıyorum. Bana çok sorular geldi. Yer ayırtamayanlar, nasıl oy kullanacağını bilmeyenler, seçim kaydını yaptıramayanlar, oy kullanmam diyenler var. Görevli olarak sabahın erken saatlerinde buraya gelmemiz, park, açlık sorun olacak ama ülkemiz için katlanacağız. Ben Danimarka’nın seçime hazır olduğunu sanmıyorum ama inşallah ülkemiz için hayırlı olur."
Türk Federasyonu yöneticisi İlyas Çavdar da seçim boyunca görevlilerin bir nevi açlık grevi yapacaklarını belirterek “Toplantı iyi geçti. Büyükelçi nasıl oy kullanılacak, oylar nasıl muhafaza edilecek bilgiler verdi ama arkadaşlarla açlık grevi şeklinde görev yapacağız. Ne yiyeceğiz, içeceğiz belli değil. Aç kalacağız gibi. Ama Danimarka seçime hazır diyelim, en azından biz hazırız” dedi.
Şahin Yıldız ise, "Büyükelçimiz bizi ayrıntılı şekilde çok iyi bilgilendirdi. Sandık başında duracakların bazılarını partililer seçmiş bazılarını büyükelçilik seçmiş seçime hazırız" dedi.

FOTOĞRAFLI