KÖLN ve Çevresi Hacı Bektaş-ı Veli Alevi Cemevi'ni artık ilk kez bir kadın başkan yönetecek. Cemevinin yeni Yönetim Kurulu Başkanı Gülsüm Bozdoğan, şimdiye kadar yapılan çalışmaları geliştirerek sürdüreceklerini ve en önem verdiği konuların başında gençlerin eğitimi ve yönetimde kadınların daha aktif roller üstlenmesinin geldiğini söyledi.
Alevilik inancının temelinde eğitim olduğunu dile getiren Bozdoğan, dernek olarak geçmişte de çeşitli çalışmaları bulunduğunu anlatırken, şöyle dedi:
"28 yıllık bir geçmişi olan derneğimizin bu çalışmalarını yetersiz buluyorum. Bundan sonra daha aktif çalışmalar yapmayı hedefliyorum. Kadınların yönetimde daha fazla söz sahibi olmasını ve çalışmalarımızda daha aktif olmalarını istiyorum. Gençlerimiz çok önemli. Onlar bizim geleceğimiz. Gençlerimize dinlerinin öğretmenin yanı sıra onları içimize alıp, onları eğitip, öğretip yarınlarımızı onlara bırakmak istiyoruz. Eğitim bizim için çok önemli. Hacı Bektaş-ı Veli efendimizin dediği gibi, 'İlimden gitmeyen yolun sonu karanlıktır'. Hz. Ali efendimiz ise, 'Bana bir kelime öğretenin kırk yıl kölesi olurum' demiştir. Bunlar güzel örneklerdir. Eğitimden başka çaremiz yok."
Cemevi'nin 28 yıllık ilk kadın başkanı Gülsüm Bozdoğan, başkan seçildikten sonra çok olumlu tepkiler aldığını, yeni yönetimde kadınların daha etkin olması için çalışacağını söyledi. Bozdoğan, şöyle devam etti:
"Yönetimin başına benimle birlikte ilk kez kadın başkan geldi. Başta bende acaba nasıl karşılarlar diye biraz tedirgin bakıyordum. Biliyorsunuz sadece Alevi toplumu değil, genel olarak erkek egemen bir toplumda yaşıyoruz, hangi toplumda olursak olalım bir kadının başta olması çabuk hazmedilmiyor. Fakat bunun burada tersini gördüm. Gerçekten çok pozitif geri dönüşler aldım, 'İyi ki sen geldin, şimdiye kadar erkekler vardı, bundan sonra bayanlar ne yapacak' gibi çok olumlu tepkiler aldım ve herkes pozitif bakıyor."