DİYANET İşleri Türk İslam Birliği'nin (DİTİB) Köln'de inşaa ettiği Avrupa'nın en modern camisini artık avcı kulüplerinin özel eğitiminden geçmiş iki şahin koruyacak. İlk kez Osmanlı döneminde uygulandığı sanılan şahin uçurarak cami koruma yönteminin benzerinin uygulanacağı Köln'de 6 ve 7 yaşındaki 'Apollo' ve 'Gandal' adındaki şahinler, güvercin gruplarının cami kubbesini kirletmesini engellemek için zaman zaman caminin üzerinde uçurulacak.
Köln'de yapımı tamamlanmak üzere olan Diyanet İşleri Türk İslam Birliği (DİTİB) cami ve külliyesinin özellikle kubbe bölümüne akın eden güvercinlerin gübrelerindeki kimyasal maddelerin beton zemine zarar vermesi uzun zamandır cami yetkililerini düşündürüyordu. Birçok yöntem üzerine araştırma yapan cami yetkilileri sonunda camiyi güvercinlere karşı şahinlerin koruması yönünde karar vererek Alman bir şahinci başı ile anlaştı.
Konuyla ilgili Doğan Haber Ajansı'na bilgi veren DİTİB yetkilisi Bekir Alboğa şunları söyledi:
"Biliyorsunuz Almanya'da hava limanlarında ve ona benzer büyük önem arz eden alanlarda tavşanların ve güvercinlerin zarar vermemesi veya uçakların motorlarına kuşların girmemesi için bir takım uygulanan tedbirler var. Buna benzer tedbirlerin burada da uygulanabileceğini düşündük. Bunun için bir takım alternatifler vardı. Çevre açısından en çevre dostu ve hayvan hakları açısından da en güzeli biz bu şahinlerle bu hayvanları korkutarak ve ürküterek kubbemizin temiz kalmasını sağlamak istedik. Bu bizim çevre dostu ve hayvan haklarına gösterdiğimiz saygıyı gösterir."
Bu şahinlerin profesyonel eğitmenler tarafından özel eğitimden geçtiğini de sözlerine ekleyen Alboğa, "Bu şahinler güvercinleri caminin çevresinden kovmadan önce doyurulacak. Yani aç karınla değil tok karınla güvercinlerin üzerinden uçuş yaparak onların belli bir zaman buraya gelmemelerini sağlayacak ama güvercinler belli bir zaman sonra bu kubbeye geri geleceklerdir. Ondan dolayı belli aralıklarla belli aralıklarla bu şahinler burada uçurulacak. Bu uygulamayı yaparken profesyonel şirket ve kişilerle çalışıyoruz" dedi.