TÜRKİYE’deki Cumhurbaşkanlığı seçimleriyle ilgili KKTC’de 31 Temmuz Perşembe günü başlayan oy verme süreci pazar günü sona erdi.
Türkiye'nin Lefkoşa Büyükelçisi Halil İbrahim Akça oy verme işleminin 4 gün sürdüğü 2 okuldan biri olan 20 Temmuz Fen Lisesi’nde oy verme işlemi sona erdikten sonra sandık görevlilerinden bilgi aldı ve açıklama yaptı.
Oy verme işlemi sona erdikten sonra sandık görevlilerinden tecrübeleri ve yaşadıklarıyla ilgili bilgi aldığını kaydeden Akça, bunları not ettiğini, kapsamlı bir değerlendirme yapacağını ve gerekli mercilere değerlendirmesini hazırlayacağı raporla ileteceğini söyledi. Seçime katılım oranın KKTC’de yüzde 12 olduğunu dile getiren Akça, bunun yüksek ya da düşük olduğuyla ilgili bir değerlendirme için dünyanın diğer yerlerindeki sonuçları görmek gerektiğini ifade etti. 
Yüksek Seçim Kurulu’nun ya da Ankara’daki konuyla ilgili kişilerin daha sağlıklı ve detaylı bir değerlendirme yapacağından emin olduğunu ifade eden Akça, teknik bir sorun ile karşılaşmadıklarını  iki okulu oy kullanılması amacıyla kendilerine tahsis eden Mili Eğitim Bakanlığı’na, Polis Genel Müdürlüğü’ne, Yüksek Mahkeme Başkanlığı’na, sandık kurulunda görev yapanlara ve basına teşekkür etti.
Kendilerine, randevu sistemiyle ilgili şikayetler geldiğini, herkesin randevu almak durumunda olması, alamayanlara YSK’nın randevu vermesi ve bunları verirken aile bireylerine farklı günlerde randevu vermesiyle ilgili şikayetlerin en fazla olduğunu belirten Akça, sadece Lefkoşa’da sandık kurulmasıyla ilgili şikayetler aldıklarını da kaydetti. Kendilerine gelen bazı küçük şikayetlere de anında yanıt verip vatandaşlara yardımcı olmaya çalıştıklarını kaydeden Akça, bunları raporunda belirteceklerini söyledi ve YSK’nın sonraki uygulamalarında bunları dikkate alacağını düşündüğünü ifade etti. Katılımın bu kadar düşük oluşunun nedeninin de kendilerine sorulduğunu belirten Büyükelçi Akça, öncelikle randevu sistemi, sandık kurulma yeri gibi teknik konulardan dolayı bir analiz yapmaları gerektiğini, ardından yurt dışındaki seçmenin Türkiye’deki seçimlere ilgisi konusunda ayrıca değerlendirme yapılabileceğini kaydetti.
Seçmen kütüğündeki 92 bin sayısının güncel ve gerçek olup olmadığıyla ilgili sorular bulunduğunu da dile getiren Akça, bu sayının detaylarına Büyükelçilik olarak vakıf olmadıklarını, bu bilgilerin YSK’da olduğunu söyledi. Akça kendilerinde kabaca bu rakamın 1/3’ünün öğrenci, 1/3’ünün geçici olarak gelen çalışanlar ve 1/3’ünün de çifte vatandaş olduğu şeklinde bilgiler olduğunu kaydetti ve öğrencilerin kaçının kaydını Türkiye’ye aldırdığı, geçici işçilerin kaçının yazın burada olduğun dair ellerinde bilgi  bulunmadığını söyledi. Çifte vatandaşlar arasında sonradan Türk vatandaşı olanların sayısının da söz konusu olduğunu dile getiren Akça, bu konularda ellerinde net veri olmadığını ,bu konuda tekrar veri tabanının detaylı bir analize tabi tutulacağını söyledi.