KIRIM savaş yunuslarının artık Rusya Deniz Kuvvetleri'nin bünyesi altında hizmet vereceği belirtildi.
İsmini vermek istemeyen akvaryumda çalışan bir görevli Rus haber ajansı Ria Novosti'ye yaptığı açıklamada, Sivastopol devlet akvaryumunun hayvanları Rus filosunun yeni programıyla çalıştırmaya başlayacağını bildirdi. Daha önce savaş yunusları ve fok balıkları Ukrayna Deniz Kuvvetleri tarafından Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği'nin dağılmasından sonra yeniden hazırlanan programa göre çalıştırılıyorlardı. Kırım'ın Rusya'ya bağlanmasıyla akvaryum ve yunuslar Rusya'nın himayesi altına geçti. Haberde yer alan açıklamada, şöyle denildi:
"Mühendisler şu anda yunusların su altında daha etkili kullanılmalarını amaçlayan yeni program için yeni malzemeler üretiyor. Yunuslar batan parçalar ve askeri teknik araçlarının bulunmasında kullanılacak. Ekipmanlarımız oldukça eski. Uzmanlarımız yeni cihazların üretimi üzerinde çalışıyorlardı. Ukrayna Deniz Kuvvetleri'nin yeterli imkanı yoktu. Bu yüzden birçok projeyi sonlandırmak zorunda kaldık. Rusya Deniz Kuvvetleri'nin bunu başaracağını umuyorum." 
Günümüzde ABD San Diego ve Sivastopol'de olmak üzere savaş yunuslarının hazırlandığı 2 merkez bulunuyor. Rusya Federasyonu Deniz Kuvvetleri'nin hayvanları kullandığına dair henüz bir açıklama yapılmadı.

SK(AÖ/İD)