IRAK’ta IŞİD’in Musul'u ele geçirip diğer yerleşim birimlerine saldırılarını sürdürmesi üzerine, bölgede yaşayan Hıristiyanlar köylerini terk ederek Erbil’e sığındı. Erbil’de Aynkawa semtindeki Joseph Kilisesi'ne sığınan Hıristiyanlar için kilisenin okulu ve bahçesi, adeta sığınma kampına çevrildi. Okulun sınıflarındaki sıralar çıkarılıp odalara dönüştürülürken, orada yer bulamayanlar kilisenin bahçesine kendilerine gölgelik yapıp barınmaya çalışıyor.
IŞİD’in Musul ile Erbil arasındaki köyleri ele geçirmesi ile birlikte başta Musul’un Karakuş kasabasında 3 gün içerisinde yaklaşık 5 bin Hıristiyan köylerini terk ederek Erbil’e sığındı. Erbil’de Hıristiyanların yaşadığı Aynkawa semtindeki Joseph kilisesine sığınan Hıristiyanlar için kilisenin içindeki okul boşaltıldı. Okulun sınıflarındaki sıralar dışarı çıkartılırken, sınıfları temizlenerek buralara yataklar serilerek aileler yerleştirildi. Kilisedeki rahibelerin kontrolünde gerçekleşen yerleşme devam ederken, kapalı mekanda yer bulamayan Hıristiyanlar ise kilisenin bahçesinde yaşamaya çalışıyor. Kilisenin bahçesinde kendilerine gölgelik yapan ve bunların altına sığınanların arasında bebekler ve yaşlıların da olduğu görüldü. Sığınmacılara kentte yaşayan diğer Hıristiyanların gıda ve yatak yardımı yaptığı görüldü.
120 IŞİD'Lİ YAKALANDI
IŞİD'in son iki gündür Musul'un Karakuş ve Hamdaniye kesabalarında sivillere saldırıp, 20 kadar Hıristiyanı kurşuna dizdiği öğrenildi. IŞİD'lilerin ayrıca Şabak Kürtleri, Alevi inancındaki Kakai Kürtlerinin köylerine yönelik saldırılar başlattığı öğrenildi. Bu sabah satlerinde ise dün 100 IŞİD üyesinin sağ olarak yakalandığı Başika bölgesine bugün Peşmergeler tarafından yeni bir operasyon düzenlendi. Permergelerin düzenlediği operasyonlara Irak ordusuna ait Kobra helikopterleri de havadan destek verdiği ve IŞİD'in elindeki iki köyün kontrolünün ele geçirildiği ve mevzileri ve zırhlı araçları tahrip edilirken, bazı IŞİD'lilerin öldürüldüğü ancak sayılarının henüz netleşmediği ifade edildi.
Başika'daki operasyonda bu sabah bir eve saklanmış 20 IŞİD'linin sağ olarak yakalandığı ve son iki günde aralarında yaralıların da bulunduğu 120 IŞİD'linin yakalandığı belirtildi. Gece saat 02.30 sıralarında ise Hazır bölgesi ninsavaş uçakları tarafından vurulduğu belirtildi.

FOTOĞRAFLI