Temel ELCİVAN/ESSEN, ()- CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun 7 Haziran Cumartesi günü Almanya'nın Essen kentindeki Grugahalle'de katılacağı miting öncesinde CHP Yurt dışı İlişkiler Koordinatörüolan CHP Milletvekili Durdu Özbolat bir toplantı düzenledi. Tanıtım ve bilgilendirme toplantısında Durdu Özbolat'a, CHP milletvekilleri Muhammet Rıza Yalçınkaya, Ali İhsan Köktürk ve Levent Gök ile CHP Yüksek Disiplin Kurulu Başkan Yardımcısı Saniye Barut eşlik etti. Toplantıda CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun Essen'de katılacağı toplantının detayları ve CHP'nin yurtdışı örgütlenmesi ile ilgili bilgiler verildi.
'BAŞBAKAN KUTUPLAŞMA YARATIYOR'
CHP Yurt dışı İlişkiler Koordinatörü Durdu Özbolat, şöyle konuştu:
"Almanya'da Başbakan için, 'Hoş gelmediniz' manşeti bizi mutlu etmemiştir. Ama bizim Başbakan'la 12 yıllık mücadelemizde Başbakan'ın demokrasiyi değil kutuplaşmayı yaratıp insanları ayrıştıran ve kendisi gibi düşünmeyen insanları düşman gören bir anlayışını kabul etmemiz mümkün değil. Bizim amacımız birilerini şikayet etmek, yada iç siyasete müdahil olmak değil. Tam aksine Sosyalist Enternasyonal'in üyesi ve genel başkan yardımcısı sıfatını taşıyan genel başkanımız Sayın Kemal Kılıçdaroğlu'nun buradaki vereceği mesaj, Türkiye'yi kutuplaştırmadan, kucaklayan herkese eşit mesafede olan bir cumhurbaşkanı adayını ilkesel olarak tanıtmak, desteklemek ve oy istemek olacak. Sayın Başbakan kendisi aday olmayı düşünüyor, ama bizim genel başkanımız kendisi aday olmayı düşünmüyor. Herkesin oyunu alabilecek bir cumhurbaşkanı adayı arayışı içinde. Avrupa'da yaşayan seçmen sayısı üç milyon civarında. Buradaki vatandaşlarımızın vereceği her oy Türkiye'nin kaderini değiştirecek noktada."
'YABANCI DÜŞMANLIĞI KÖRÜKLENMEMELİ'
Türkiye'nin çok önemli bir süreçten geçtiğini hatırlatan CHP Milletvekili Durdu Özbolat sözlerini şöyle sürdürdü:
"Gönlü ve yüreği Türkiye'de ama bedeni burada olan milyonlarca vatandaşımız var. Göçün 50.yılında hala bazı sorunların olması, yabancı düşmanlığını körükleyen bazı açıklamaların olması bizi üzüyor. Bizim yurttaşlarımız Avrupa'ya ekonomik, siyasi ve kültürel anlamda büyük katkılar sağlıyor, bu iyi bir gelişmedir. Bu birlikte yaşama anlayışı bizi mutlu ediyor buradaki vatandaşlarımızın sorunlarıyla ilgili neler yapabileceğimizi CHP olarak biz de ortaya koyacağız. Bizim amacımız Avrupa ve Almanya'nın içişlerine karışmak değildir. Bizim 6 milyon vatandaşımızın sahipsiz olmadığını, Türkiye'nin ve Avrupa'nın bir parçası olduğunu bütünleştirici ve kucaklayıcı bir anlayışla dünya kamuoyuna anlatmaktır."
'BİRLEŞTİRİCİ SİYASET GÜDÜYORUZ'
Durdu Özbolat ayrıca, "Biz diğer partilerin liderleri gibi ayrıştırıcı ve kutuplaştırıcı değil, bütünleştirici ve birleştirici bir siyaset güdüyoruz. Bizim için dili, dini, mezhebi önemli değil, önemli olan insan olmasıdır. Biz CHP olarak insan odaklı bir siyasal anlayışı savunuyoruz. Emekten yanayız ve insan odaklı siyaset yapıyoruz. Genel başkanımız Sayın Kemal Kılıçdaroğlu da, cumartesi günü binlerce vatandaşımızı bu anlayışla kucaklayacak. Cumartesi günü binlerce vatandaşımızın salona geleceğini biliyoruz. Başkaları gibi otobüslerle taşımayla değil, 'ben arabamla ve trenle geleceğim' diyen gönüllülerin katılacağı bir topluluk bekliyoruz" diye konuştu.
AVRUPA'DAN 30 MİLLETVEKİLİ DE SEÇİLEBİLİR
Avrupa'da yaşayan ve Türk vatandaşlığından ayrılmayan yaklaşık üç milyon seçmene tanınan oy kullanma hakkını da değerlendiren Durdu Özbolat, "TBMM'ne verdiğimiz bir kanun teklifi var. Avrupa'da yaşayan yurttaşlar sadece seçmemeli aynı zamanda seçilebilmeli de. Avrupa milletvekilliği gibi bir önerimiz oldu. Bunu meclise kanun teklifi olarak verdik. Avrupa'da en az üç milyon seçmen, 30'a yakın milletvekili çıkarabilir. Burada seçilen milletvekilleri de 550+30 olarak değerlendirilip, üç gün Türkiye'de genel kurul çalışması, 4 gün de yaşadıkları ülkedeki vatandaşların sorunları ve uyumu için çalışmalar yaparak, Avrupa Birliği sürecinde Türkiye'ye katkı sağlayabilir ve Türkiye'yi burada temsil edebilirler. Burada siyasi partilerin alacağı oylar Avrupa'daki vatandaşların siyasi tercihlerini ortaya koyacağı için inanıyorum ki, buradaki siyasete de katkı ve destek sağlayacaktır. Burada bilgi ve birikimi olan siyasetçilerin, aynı zamanda Türkiye siyasetine de katkı sağlayacağına inanıyorum" dedi.
OYLAR SAYIM İÇİN TÜRKİYE'YE GÖTÜRÜLMEMELİ
Avrupa Türklerin ilk kez oy kullanacağı Cumhurbaşkanlığı seçimleri ile ilgili olarak da Durdu Özbolat şunları söyledi:
"Burada kullanılan oyların 4 gün boyunca saklanıp sonra da bir torbaya doldurulup THY uçakları ile Türkiye'ye gönderilmesi orada sayılması çok yanlış olacaktır. Bir kere bu, Anayasa'mıza göre yanlıştır, bu hükümete güvenimiz olmadığından dolayı çok yanlıştır. 100 metre mesafeden okuldan seçim kuruluna gidene kadar oyların çalındığına dair bir sürü şaibenin olduğu bir noktada, üç bin kilometre mesafeden uçaklarla özellikle iktidara ait bir yönetimle Türkiye'ye götürülecek. Avrupa'da trafo merkezlerine kediler girip patlattı diye oylar çalınamaz. Avrupa'daki kedilere sesleniyoruz, lütfen trafolardan uzak durun yoksa sizi bahane edebilirler. Biz önlemimizi alıyoruz. CHP'nin iki binin üzerinde seçim görevlisi 103'ün üzerinde de taşıma görevlisi olacak, ama ben biliyorum ki, göz açıp kapayıncaya kadar ne mühürler sökülmüştür, ne sandıklar değişmiştir, buna izin vermeyeceğiz. Avrupa'daki tüm vatandaşlarımızı duyarlı olmaya çağırıyorum."
CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu, 7 Haziran Cumartesi günü Essen'deki Grugahalle'de saat 14.00 vatandaşlara hitap edecek.

TE(SS)