KOSOVA'da KFOR Barış Gücü bünyesi altında 1999 yılından bu yana görev yapan Türk askeri, daha önce sorumlu olduğu Güney Bölgesi dışında Doğu Bölgesi’ni de törenle devraldı. Böylece KFOR bünyesindeki ABD ve Polonya askerleri, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin emri altına girdi.
Doğu Bölgesi’nin de Türk askerine devredilmesi ile birlikte 5 belediyeden sorumlu olan Mehmetçik, bu bölgeyi devralmasıyla birlikte aralarında Sırp belediyelerinin de yer aldığı toplam 19 belediyenin sorumluluğunu üstlenmiş oldu. ABD Ordusu’nun sorumluluğu altında olan Doğu Bölgesi’nin Türk askerine devredilmesi törenine Kosovalı siyasiler, KFOR Komutanı Tümgeneral Salvatore Farina yanı sıra Kosova’da KFOR Barış Gücü bünyesi altında görev yapan çok sayıda üst rütbeli komutan katıldı. Doğu Bölgesi’nin Türk birliğine bağlanması ile Amerika ve Polonya timleri Türk askerinin emri altına girmiş oldu. KFOR’un Müşterek Bölgesel Güney Komutanlığı ve Müşterek Bölgesel Doğu Komutanlığı’nun birleşme töreni, NATO Marşı’nın çalmasıyla başladı. 
KFOR Komutanı Salvatore Farina, Müşterek Bölgesel Doğu Komutanlığı’nın 14’üncü ve son komutanı olan ABD'li Binbaşı Jonathan Hartsock’a NATO Balkan madalyasını verdi.. Doğu Komutanlığı Türk askerine devreden Binbaşı Hartsock, şöyle dedi:
"Türk askeriyle sadece müşterek bölgesel komutanları olarak değil, aynı zamanda birleşme sürecini birlikte planlamak ve icra etmekten de gurur duyuyorum. Hiç şüphem yok ki 19 belediyeyi kapsayan ve arabayla bir ucdan bir uca yaklaşık 4 saatte gidilebilinen sorumluluk bölgeniz sebebiyle sorumluluğunuz daha da ağırlaşmıştır."
Hartsock’un konuşması ardından sözü alan KFOR Komutanı Tümgeneral Salvatore Farina, birleşmenizden dolayı ortaya çıkacak sorumlulukların üstesinden gelineceğini söyledi.
Doğu Komutanlığı’nın 14’üncü ve son komutanı Binbaşı Jonathan Hartsock, KFOR bayrağını KFOR Komutanı Tümgeneral Salvatore Farina’ya teslim etti. Binbaşı Hartsock’tan KFOR bayrağını devralan KFOR Komutanı Tümgeneral Farina’da bayrağı, Doğu Bölgesi’ni devralan Kosova Türk Temsil Heyeti Başkanı Albay Zorlu Topaloğlu’na devretti.
Albay Topaloğlu, muhabirine Türk Silahlı Kuvvetleri'nin uzun süreden bu yana  Kosova’nın güvenliğine barış içerisinde gelişmesi çalışmalarına destek sunmaya devam ettiğini söyledi. Albay Zorlu Topaloğlu, şöyle dedi:
"Bugün Türkiye’nin liderlik yaptığı Güney Bölgesi Müşterek Komutanlığı’ının görev sahası genişledi. Bu; KFOR içerisindeki aldığı görev ve sorumluluğun daha da artaması demektir. Birçok yerde olduğu gibi başta Afganistan, Sudan ve Lubnan olmak üzere Türk Silahlı Kuvvetleri ve Türkiye her yerdeki barışı destekleme görev ve faaliyetlerine hazır ve bunları en iyi şekilde yapıyor ve yapmaya da devam edecektir. Buradaki bölge daha önce Prizren merkezli olmak üzere civardaki 7 belediye bölgesinin komutanlık görevini üstlenmişti. Yeni bağlanmayla beraber toplam 19 belediyenin sorumluluğu güvenlik ve emniyeti bu komutanlığa bağlandı. Türk askeri sayısında artma veya azalma olmayacak."
Toplam 7 İrtibat ve İzleme Timi ile Kosova’da görevine başlayan Türk askeri, Müşterek Bölgesel Doğu Komutanlığı’nın bağlanmasıyla birlikte 12 İrtibat ve İzleme Timi ile devam edecek.

ET(AÖ/İD)