ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ile bir araya gelmek için Roma'da bulunan İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu, İtalyan mevkidaşı Enrico Letta ile bir araya geldi.

İtalya'nın başkenti Roma, Ortadoğu ve İsrail-Filistin barışı adına hareketli saatler yaşıyor. Mini Avrupa turuna çıkan John Kerry ile Benyamin Netanyahu, önceki akşam Roma'ya geldi.

3 yılın ardından kısa bir süre önce yeniden başlayan İsrail-Filistin barış müzakerelerinde önemli rol oynayan Kerry ile İsrail Başbakanı Netanyahu'nun bugün Roma'da bir araya gelmeleri bekleniyor.

Bu önemli buluşmanın öncesinde Netanyahu, İtalya Başbakanı Enrico Letta'yla başbakanlık konutu Chigi'de bir araya geldi. İki lider, görüşme öncesinde basına kısa bir açıklama yaparken, Letta, Netanyahu ile Kerry'nin, 'barış şehri' Roma'da buluşacak olmalarından memnun olduklarını dile getirerek, "Bu görüşmeden pozitif sonuçlar elde edilmesini diliyoruz" dedi. 

Letta, Suriye başta olmak üzere, Akdeniz ve Ortadoğu konusundaki endişelerinin aynı olduğunu, bölgenin istikrara ve barışa kavuşmasına ilişkin İsrail ile aynı hedefe sahip olduklarının altını çizdi.

İRAN'IN NÜKLEER PROGRAMI BARIŞÇIL DEĞİL

Netanyahu ise, bölgeye barışın gelmesinin herkesin arzusu olduğunu ifade ederek, "Kerry ile hem İsrail-Filistin barışını hem de İran'ın nükleer programına ilişkin görüşeceğim. İran nükleer programına son vermeli" dedi. Ortadoğu'da barış sağlanmak isteniyorsa, İran'ın hedefi barışçıl olmayan nükleer programına bir çözüm bulunulması gerektiğinin altını çizen Başbakan Netanyahu, "Bu amaca barış yoluyla da ulaşılabilir. Birçok ülke nükleere, sivil kullanım için sahipken, İranlılar bunu atom bombası yapmak için kullanıyor" dedi.

İSRAİL'İN DİPLOMASİ AYIBI

Öte yandan, İsrail Başbakanlığı'ndan 6 gün önce yapılan açıklamada, Roma ziyareti sırasında Netanyahu'nun Vatikan'da Papa Francesco'yla da bir araya geleceği belirtilmişti. Ancak Vatikan, zaman darlığından dolayı bu buluşmayı organize edemeyeceğini İsrailli yetkililere bildirdi. 

Bu konuyu sayfalarına taşıyan İsrailli Haaretz gazetesi ise bu durumu, "İsrail'in diplomasi ayıbı" olarak yorumladı. 

Papa, geçen hafta Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'ı ağırlamış ve ona bir kalem hediye etmişti. Abbas da buna karşılık, "Umarım bu kalemle İsrail barışını imzalarım" demişti.

EÇ(SSA)