ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, ülkesinin Türkiye’nin içişleri ve seçim sürecine karışması veya dahil olmasında kesinlikle hiçbir çıkarı olmadığını, bugüne kadar da karışmadıklarını söyledi. Kerry, "Türkiye ve ABD sorun yaratmak için değil, çözmek için çok çalışmıştır" dedi.
Kerry, açıklamayı Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile geçen Pazar günü Paris’teki AB Büyükelçiliği'nde yapılan görüşme ardından düzenlenen basın toplantısında yaptı. ABD Dışişleri Bakanlığı’nın yayınladığı görüşme deşifresine göre görüşmede Türkiye’de son dönemde yaşananlar da gündeme geldi. Davutoğlu’nun konuşmasının ardından söz alan ABD Dışişleri Bakanı, Davutoğlu’na teşekkür ettikten sonra, "Ahmet, bilmem, Türkiye-ABD ve iç politika konusu üzerine yaptığımız görüşmeden de kısaca bahsetmek ister misin? Yoksa benim mi yapmamı istersin?" dedib Davutoğlu’nun, "Evet, sen yap. Gerekirse ben de açıklayabilirim” demesi üzerine Kerry, şunları söyledi:
"Ayrıca ülkelerimizin hukuk ve demokrasinin üstünlüğüne bağlılığına ve birbirlerinin iç politikalarına saygı duyma ilkesine bağlı olduğuna değindik. Sanırım, Bakan da bunu anladı ve ABD’nin Türkiye’nin iç politikasına, seçim sürecine karışmakta veya dahil olmakta kesinlikle hiçbir çıkarı olmadığını kabul etti. Nitekim karışmıyoruz da. Sanırım, Dışişleri Bakanı bunu anladı. Bizim için önemli olan, ülkelerimizin halklarının Türkiye ve ABD arasındaki ilişkilerin güçlü kalmasına olan bağlılığımızı açıkça anlamasıdır. Türkiye ve ABD iki önemli müttefiktir, sorun yaratmak değil çözmek için çok çalışan iki dosttur."
ABD Dışişleri Bakanı Kerry’nin İran, İsrail, Irak ve Suriye gibi konulara sadece birer cümle ile değinirken, bu konuyu uzun uzun ele alması dikkat çekti.

İH(AÖ/İD)