KATALONYA’nın İspanya’dan bağımsızlığını savunan CDC (Convergencia Democratica de Catalunya) ve CiU (Convergencia y Union) Partisi’nin kurucusu bağımsızlık sembolü Jordi Puyol’un ülkesinde yıllarca vergi kaçırdığını itiraf etmesi ve devlet ihalelerinden rüşvet aldığının belirlenmesi İspanya’da deprem etkisi yarattı.
Katalonya özerk Yönetiminde 23 yıl başkanlık yapan ve 34 yıl süresince de vergi kaçırıp ihalelerden % 3 komisyon alan efsanevi başkanın rüşvete bulaşmasının en fazla bağımsızlık isteyenleri sarstığı belirtildi. Yapılan kamuoyu yoklamalarında halkın rüşvete bulaşmış bağımsızlık istemediği duyuruldu. Başkanlarının rüşvete ve vergi kaçakçılığına bulaşmasını hazmedemeyen Katalan ayrımcılarının bağımsızlık kararlarını yeniden gözden geçirip Kasım ayında düzenlenmesi beklenen referandumda 'Evet' oyu verme yerine sandığa gitmeyeceği belirtildi.
Jordi Puyol ile aynı partiden olan Katalonya Özerk Yönetim Başkanı Artur Mas’ı zor durumda bırakan bu itiraf üzerine İspanya Başbakanı Mariano Rajoy ile 30 Temmuz tarihinde yaptığı ikili görüşmede kendisine ve Katalanlar'a 'Bağımsızlığı unutun' mesajı verdiği vurgulandı. Rüşvet ve yolsuzluklara bulaşmış bir Katalan siyasetinin aldığı bağımsızlık kararına halkın destek vermeyeceğini savunan siyasal bilimciler ise, "Merkezi hükümetinin yapamadığını bağımsızlığı savunan ünlü bir Katalan siyasetçi yaptı, Katalonya’nın bağımsızlığı rafa kaldırılmıştır" dedi.