Mehmet ÇİFTÇİ - MADRİD / () - İspanyolların dünyaca ünlü bilimadamı Joan Massague kanser tedavisinde devrim yaratabilecek yeni bir uygulamanın en geç 5 yıl içinde dünyanın her yerinde hizmete girebileceği müjdesini verdi. Sistem hem ucuz hem de ülkenin en ücra köşesinde yaşayan hastalara bile uygulanabilecek. Kanser şüphesinde bulunanlar kan verip olup olmadığını anlayabilecek.

ABD’de “Memorial Sloan-Kettering Cancer Center de New York” merkezi direktörü olan Joan Massague basit bir kan tahlili ile artık her türlü kanser teşhisinin hızlı bir şekilde çok daha önceden konulabileceği bir döneme girdiklerini açıkladı. “Ben buna ‘tıpta devrim’ adı veriyorum” yorumunda bulunan İspanyol bilimadamı, “Nasıl mobil telefonda her geçen gün yeni bir değişime tanık oluyorsak en geç 4 veya 5 yıl içinde aralarında meme ve bağırsak kenserleri de olmak üzere tüm kanser tedavilerinde teşhis ve tedavi çağına girmeye başlıyoruz” açıklaması yaptı.

İspanyol basınına özel bir röportaj veren Dr. Massague, DNA testlerindeki ilerlemenin vucuttaki kanserli tümörlerin belirlenmesinde büyük rol oynadığına dikkat çekti. Kan tahlili ile kanserli hücrelerin DNA’sına ulaşmayı başardıklarını ifade eden Joan Massague, “Tümörün iyi mi kötü mü huylu olduğuna, ilerde kansere dönüşme olasılığının varlığına kandaki hücreler bize artık net bir şekilde çok daha önceden bilgi verebiliyor” dedi. İnsan vucudunun basit hatalarla sürekli tümör yaratma mekanizmasına sahip olduğunu hatırlatan İspanyol bilimadamı “Bunların çoğunu savunma sistemimiz kendiliğinden atıyor ancak bazıları kaçmayı başarabiliyor ve ilerde başımıza önemli sorunlar yaratabiliyor biz bunları bu buluş sayesinde kanda bulup tedavi ediyoruz” dedi. Dr. Joan Massague, uygulamanın ucuzluğuna da değinerek kanserli hastaların harcadığı paranın büyük miktarlara ulaştığına kendilerinin yaptığının ise hastadan kan alıp bunu laboratuvara göndererek teste tabi tutmak olduğuna işaret etti.