KAHRAMANMARAŞ'ta 1978 yılında resmi kayıtlara göre 103 kişinin öldüğü ’Maraş Olayları’nın 35’inci yıldönümü nedeniyle Almanya’nın Baden Württemberg Eyaleti Kehl kentinin ‘Stadthalle’ salonunda anma töreni yapıldı.
Törene Kahramanmaraş Pirsultan Abdal Kültür Derneği Başkanı Salman Akdeniz, Türkiye’ye 33 yıldır giriş yasağı bulunan sürgünde Almanya’da yaşayan sanatçı Ozan Emekçi, konuşmacı olarak katıldı. Etkinliği düzenleyen Kehl Alevi Kültür Merkezi başkanı Ali Renklitepe, yardımcısı Rukiye Akbaba, sekreter Taner Boyraz, "Alevi toplumuna yönelik Kahramanmaraş ve diğer katliamları unutmayacağız, unutturmayacağız" dedi.
Kahramanmaraş Pirsultan Abdal Kültür Derneği başkanı Salman Akdeniz, Kehl kentinde anma programı hem Kahramanmaraş’ta tapusu alınan cem evi projesine destek için bir arada olduklarını söyledi. Akdeniz, "Başka Maraş katliamları yaşanmaması için bugün bu programı hazırlayanlara teşekkür ediyorum" dedi.
Kehl ve çevresinde yaşayan 600’e yakın Alevi toplumunun katıldığı anma programında cem evi projesi için yaklaşık 6 bin Euro bağış yapıldı.
Asıl adı Ali Haydar Levendiz olan ve Kahramanmaraş olaylarında yakınlarını kaybeden sanatçı Ozan Emekçi, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun insan olarak iyi biri olabileceğini ancak, partiyi değiştirme ve genleriyle oynamaya gücünün yetmeyeceğini söyledi. Emekçi, "Bunun çok iyi anlaşılması lazım” dedi.
Emekçi, kısa süre önce yaşama veda edan Afrika kıtasının büyük lideri Nelson Mandela’nın "Gökyüzünü satın almanız gerekmez, ruhunuzu satmayın yeter" sözünü hatırlattı.
Anma programında 2 yıl önce Şırnak'ın Uludere İlçesi'nde düzenlenen hava operasyonunda 34 sivilin öldürülmesi kınandı. Kahramanmaraş olayları 10 dakikaklık program içinde sinevizyon gösterimiyle tanıtıldı. 1978 yılında dönemin siyasi temsilcilerinin görüşleri, olayın tanıkları, gazete manşetleri, ekrana yansıdı. Kehl Alevi Kültür Derneğin gençlik kollarının hazırladığı ‘Kahramanmaraş katliamı’ tiyatro gösterisi büyük alkış topladı. Ardından şehitler için saygı duruşu ve dernek temsilcilerin konuşmaları yer aldı.
Kahramanmaraş Pirsultan Abdal Kültür Derneği Başkanı Salman Akdeniz konuşmasında, şöyle dedi:
"Aleviler, Osmanlı’dan bu yana hep asimile edilmiştir. Cumhuriyet'in ilanıyla devlet dinini tespit ederek Alevilerin mücadelesi başlamıştır. Devlet Aleviler'e katliam yapmaktan vazgeçmemiştir. En son katliam Gezi olaylarıdır."
Kahramanmaraş olayları anma etkinlikleri bugün Almanya’nın Heilbronn ve yarın Paris ve diğer Avrupa kentlerinde yapılacak.