AVRUPA Birliği Komisyonu Başkan adayları muhafazakar Jean-Claude Juncker ve Sosyal Demokrat Martin Schulz, Alman 1’inci Devlet Kanalı ARD’de tartışma programına katılırken iki politikacı da Türkiye'nin AB üyeliğine karşı olduklarını açıkladı.
AB Komisyonu başkan adayları Sosyal Demokrat Martin Schulz ile Hırıstiyan Demokrat Jean-Claude Juncker, Alman Birinci Televizyon Kanalı’nın (ARD) dün gece seçim tartışma programına katıldı. İki liderin görüşleri, bugünkü Alman medyasında geniş yer buldu. Muhafazakâr aday Jean-Claude Juncker, Türkiye'nin AB üyeliğine karşı olduğunu açıklarken, 'Kim Twitter’i yasaklıyorsa, geleceği anlamıyor demektir” dedi. Juncker, Türkiye'nin daha demokratik bir ülke olması gerektiğini öne sürerken, 2019 yılına kadar Avrupa Birliği'ne yeni bir üyenin alınmasının zaten mümkün olmadığını, topluluğun öncelikle 28 üyesi ile birlikte borç krizi ile mücadele etmesi daha sonra konumunu sağlamlaştırması gerektiğini dile getirdi. Sosyal Demokrat Martin Schulz da, Türkiye'nin AB üyeliğine bugüne kadar destek verdiğini, ancak Recep Tayyip Erdoğan Başbakanlığı'ndaki hükümetin 'çok trajik bir biçimde Avrupa'nın temel değerlerinden uzaklaştığını' savundu.
İki politikacı Türkiye'nin AB üyeliğinin yanı sıra düelloda Avrupa Birliği'nin ABD ile imzalamayı planladığı serbest ticaret anlaşmasına da değindi. Amerikan Ulusal Güvenlik Kurumu NSA'in Almanya Başbakanı Angela Merkel dahil birçok lideri dinlediğinin ortaya çıktığı skandala değinen Juncker, ABD'nin Avrupa standartlarını kabul etmesi gerektiğini savundu. Schulz ise serbest ticaret anlaşması görüşmelerinin şeffaf bir biçimde yürütülmesi gerektiğini kaydetti. Juncker ve Schulz Akdeniz'in Afrika'dan Avrupa'ya gelmeye çalışan sığınmacılara mezar olmaması gerektiğini ekledi.

(İD) (FOTOĞRAFLI)